Warren Buffett


Introduktion

Der er mange inspirationskilder når det kommer til økonomi og investering, men de færreste når ham her til sokkeholderne. Du har måske set hans navn i fjernsynet, i avisen eller måske endda på en af dine streamingtjenester. I denne artikel bliver du klogere på “the big kahuna”: Warren Buffett. 

Den beskedne mangemillionær

Buffett er født og opvokset i Omaha, Nebraska. Som barn var han glad for tal og lærte meget af sin far, som var kongresmedlem, forretningsmand og investor. Warren Buffett købte sin første aktie som 11-årig og indberettede selv sin skat som 13-årig.

Indenfor investeringsverdenen var det især renters rente og kapitalfremskrivning (compounding), som denne investor fandt særligt interessant, hvilket også ses i hans investeringsstrategi.

I 1962 købte Warren Buffett aktier i tekstilvirksomheden Berkshire Hathaway, der var tæt på at gå konkurs. Det var et led i hans “cigar butt” strategi. En uoverensstemmelse med ledelsen medførte at Warren Buffett købte flere og flere aktier i Berkshire Hathaway, hvilket gjorde ham i stand til at overtage virksomheden og udskifte ledelsen i maj 1965. 

Du kan støtte Ophelia Invest så vi kan lave endnu mere gratis content via dette link.

Hvad er “cigar butt” strategien?

Denne strategi med det lidt besynderlige navn, går ud på, at købe billige aktier i en virksomhed, som er på randen af konkurs. Det gør man fordi ens handel i sig selv vil få værdien af virksomheden (og kursen) til at stige en smule, så man ved salg får et tilsvarende afkast. Idéen er at man kan presse det sidste ud af virksomheden inden den går konkurs. Warren Buffett lærte denne strategi af hans professor på Columbia Business School, Benjamin Graham, og benyttede den i starten af hans investorkarriere – blandt andet i tilfældet med Berkshire Hathaway.

I dag er Warren Buffett 89 år gammel og bor stadig i samme beskedne hus, som han købte i 1958. Dette på trods af, at han kan kalde sig verdens tredje rigeste mand med 83,2 milliarder dollars (eller ca. 558 milliarder danske kroner) på kistebunden.

Han er fortsat administrerende direktør og bestyrelsesformand i Berkshire Hathaway, som senere blev omdannet til et holdingselskab med en række datterselskaber. Berkshire Hathaway har blandt mange andre aktier i The Washington Post, American Express og The Coca Cola Company. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Investeringsstrategi

I dag følger Warren Buffett i høj grad “value investing” strategien. Idéen bag value investing er, at man leder efter værdipapirer med en kurs, som ligger under den indre værdi. Men hvordan finder vi den? Det handler i høj grad om fundamental analyse. Som value investor leder vi efter virksomheder, som vi mener er værdifulde, men som de øvrige potentielle købere på markedet endnu ikke har opdaget, hvilket gør selskabet undervurderet.

Mange mener dog at Warren Buffett har løftet denne strategi til et nyt niveau ved at se potentialet i virksomheden og se på helheden. Formålet med dette er ikke at få et hurtigt afkast hjem, men at få ejerskab i kvalitetsvirksomheder, som er dygtige til at tjene penge.

For Warren Buffett handler det nemlig om værdien i virksomhederne. Han er ikke synderligt interesseret i aktiemarkedet, hvilket også ses i hans berømte citat: “in the short term the market is a popularity contest; in the long term it is a weighing machine”. Det hele afhænger af om virksomheden kan tjene penge som forretning, ikke om aktiemarkedet kan se værdien i virksomheden.

Hvis du vil lære endnu mere om value investing kan du blive klogere i afsnit 26 og 32 af Ophelia Invest Talks, hvor vi snakker med Kurt Kara, som arbejder indenfor samme felt.

Buffetts anbefalinger

Vi har fundet tre anbefalinger fra Warren Buffett, vi som private investorer kan lade os inspirere af:

  1. Vi kan investere i indeksfonde og ETF’er, som blot følger markedets udvikling. I 2013 lød hans direkte anbefaling således: Kom 10 procent af pengene i korte statsobligationer og 90 procent i en S&P 500 indeksfond med meget lave omkostninger.
  2. Vi kan investere i Berkshire Hathaway. På denne måde bliver vi medejer i samme selskaber som Warren Buffett selv har investeret i.
  3. Vi kan, ligesom Warren Buffett, give os i kast med value investing. Den sidste er måske også den sværeste, da den kræver stor indsigt og analyse af virksomhederne.

Desuden handler det i høj grad om at forstå det selskab, som vi investerer i. Det er en klar fordel, hvis vi deler samme værdier som selskabet. Ligeledes bør vi være i stand til at analysere og forholde os til deres produkter, rapporter og regnskaber. Et berømt citat fra Buffett lyder derfor således: “Only buy something you’d be perfectly willing to hold if the market shut down for ten years”.

Det gælder altså om at finde selskaber, hvis vision vi virkelig brænder for personligt og som vi ideelt set vil beholde i vores portefølje gennem tykt og tyndt. Eller gennem lav- og højkonjunktur.

Buffetts almennyttige fond

Som nævnt lever Warren Buffett en temmelig beskeden livsstil og bruger hverken penge på dyre ejendomme eller flotte biler. Men hvad bruger han så penge på?

I 2010 stiftede Warren Buffett samt hans gode venner Bill & Melinda Gates, fonden The Giving Pledge. Den giver velhavende personer eller familier mulighed for at afhjælpe samfundsudfordringer ved at donere mere end halvdelen af deres formue til velgørende formål. Desuden har Buffett lovet personligt at donere 99 procent af hans personlige formue til velgørenhed. Du kan læse mere om Warren Buffetts bidrag til The Giving Pledge her

I 2019 donerede han 3,6 milliarder dollars (eller ca. 24,2 milliarder danske kroner) til Bill & Melinda Gates Foundation, som bl.a. bidrager til reducering af fattigdom og bekæmpelse af HIV/AIDS, malaria og tuberkulose.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Opsummering

Warren Buffett er en legende i finansverdenen og det er ikke uden grund at mange finder inspiration i hans tilgang og strategi. Hvis du er blevet nysgerrig på fundamental analyse, som er den tilgang Warren Buffett i høj grad benytter, kan du blive endnu klogere i Den lille guide til Fundamental Analyse eller i vores podcast Ophelia Invest Talks. Her handler afsnit 24 og 34 om fundamental analyse.

Hvis du vil have endnu mere inspiration fra Warren Buffett kan vi anbefale filmen Becoming Warren Buffett, som i øjeblikket kan streames på HBO Nordic og i øvrigt ligger på YouTube.