Forskellen på FIRE, økonomisk uafhængighed & økonomisk frihed


økonomisk frihed

Hvad er FIRE?

Financial Independence, Retire Early (FIRE) er en finansiel bevægelse baseret på ekstrem opsparing og investering. Bevægelsen blev født af bogen “Your Money or Your Life” skrevet i 1992 af Vicki Robin og Joe Dominguez. FIRE fungerer ved at man opsparer helt op til 70 procent af sin årlige indkomst. Formålet er, at gå tidligt på pension og leve at udbetalinger fra udbyttebetalende fonde og aktier. Altså ikke helt ulig økonomisk frihed.

Ved at leve sparsomt forsøger fortalerne for FIRE-bevægelsen at gøre det muligt for sig selv at gå på pension årtier før den traditionelle pensionsalder. Typisk allerede i 30-40 års alderen. Kogt ned til det basale handler FIRE om, at vi minimerer vores udgifter så meget som muligt. Samtidig maksimerer vi vores passive indtægt så meget som muligt. 

Hvad er økonomisk uafhængighed?

Man kan måske hævde at økonomisk uafhængighed er det samme som FIRE-metoden De to ting har da også flere fællestræk. Men hvor FIRE eksplicit handler om, at gå tidligt på pension, er det ikke nødvendigvis målet med at blive økonomisk uafhængig. Man kan sagtens være økonomisk uafhængig og have som ambition at skalere ned fra et fuldtidsjob til et deltidsjob eller lignende. 

I bund og grund betyder økonomisk uafhængighed at man kan klare sig selv uden at være afhængig af en løbende indkomst fra et arbejde. Det vil sige at man har en form for passiv indkomst der skaffer nok penge til at man kan holde sig kørende uden indtægten fra et job. 

Men medmindre du arver en masse penge eller vinder i lotto er det hårdt arbejde at opnå økonomisk uafhængighed. Det handler om at spare op og investere klogt, og det kræver selvsagt besparelser og overvejelser. 

Før man sætter sig fast på at man vil være økonomisk uafhængig skal man tænke over om man synes det er besværet værd at leve nogle hårde år med spartanske vilkår for at blive økonomisk uafhængig bagefter. 

Hvad er økonomisk frihed?

Hvor FIRE og økonomisk uafhængighed handler om at spare store summer op og trække sig helt eller delvist fra arbejdsmarkedet, er økonomisk frihed lidt anderledes. Her er der nemlig ikke tale om at lade sig pensionere tidligt, men i stedet at blive økonomisk fri. Og hvad betyder det så?

Det er et spørgsmål der ikke kun er et svar på – det er forskelligt for alle hvad de betegner som økonomisk frihed. For nogle af os kan økonomisk frihed betyder at vi ikke har nogen økonomiske begrænsninger overhovedet og at vi kan købe lige hvad man vil, når vi vil. 

For mange betyder økonomisk frihed at vi får reduceret vores månedlige eller årlige udgifter til et minimum. Resten af pengene bruges på de ting vi synes er vigtige. Det kan for eksempel være at vi altid har haft en drøm om at tage på tre måneders backpacker ferie i Thailand. Det kan vi først gøre efter at have sparet en masse penge op. Når vi det kan man betegne det som økonomisk frihed. På den måde kan man hævde at økonomisk frihed er en midlertidig form for økonomisk uafhængighed. 

Opsummering

At opnå kontrol over vores eget liv, er noget de fleste af os gerne vil. Kontrol over vores egne penge er helt klart et punkt på den liste. Der er flere måder at gøre det på, som nævnt i dette indlæg. Der er FIRE metoden, hvor vi vil opnå finansiel uafhængighed og tage tidligt på pension. Der er økonomisk uafhængighed hvor vi vil være i stand til at klare os selv uden indkomsten fra et fuldtidsarbejde. Her læner vi os fx op ad pengene fra vores investeringer. Og så er der økonomisk frihed. Her handler det om en midlertidig form for økonomisk uafhængighed, vi kan bruge på at udleve vores drømme.

Læs mere i vores kommende serie om økonomisk frihed.

Kender du vores podcast Ophelia Invest Talks? Der har vi et væld af spændende podcast-episoder fx til læring på farten. Husk også at du kan se emnerne for alle kommende online foredrag i vores eventkalender.

Læg en kommentar