Crowdlending

Crowdlending eller P2P (Peer to peer) lending, som det lige så ofte kaldes, betyder at man investerer i gæld ved at låne små som store beløb ud til private – såkaldte forbrugslån, billån og boliglån. Det kan også være finansiering af virksomheder. Det får man så en rente på. Crowdlending er altså et nyt alternativ til bankernes lån.

I Danmark er Crowdlending en forholdsvis ny måde at låne penge på. For omkring fire år siden dukkede de første danske crowdlending-platforme op.

Måden det fungerer på er, at man låner penge af sit netværk. Det foregår dog på en 100%  professionel måde, hvor lånene er reguleret efter de gældende regler.

Crowdlending betyder at man (som investor) går sammen om at finansiere et lån. Derved spreder/deler man også risikoen. Långiver (investoren) tjener penge på afkastet. Det adskiller sig derfor fuldstændig fra de traditionelle banklån, hvor man som låntager står alene.

Crowdlending er muliggjort via en platform, hvor man enten kan oprette sig som långiver eller låntager. Som långiver bestemmer man selv, hvilke og hvor mange lån man vil investere i samt, hvor mange penge man vil investere. Som låntager skal man først kreditvurderes og derefter beskrive, hvilket formål lånet har. I praksis fungerer det sådan, at man som lånansøger lægger sit lån op, og så kan investorer “byde” på lånet. Som investor bestemmer man selv, hvor meget man vil byde/investere.

Crowdlending processen er hurtigere end banken, hvilket gør den attraktiv for mange, særligt små og mellemstore virksomheder, at gøre brug af, for eksempel for at rejse penge til nye projekter.

Mange investorer kan ved at yde små lån på fx 1000,- pr person sammen yde en virksomhed et lån på en halv million via crowdlending websites. Crowdlending betyder at man ikke kun får mulighed for afkast men samtidig kan hjælpe f.eks. små/mellemstore virksomheder i gang.

Crowdlending bygger på et meget basalt koncept, nemlig at låne penge og få dem tilbage igen med renter. Denne type investering har altid eksisteret, men har været forbeholdt de rige i samfundet. Men denne forholdsvis nylige opblomstring af crowdlending platforme gør det muligt for alle at foretage denne type af investering.

Der eksisterer mange platforme, hvorigennem man kan købe sig ind i denne form for låneordning. Både danske og udenlandske. I forsøget på at lære denne investeringsform bedre at kende inviterede Sarah Ophelia Møss & Team nogle af de største aktører på området til paneldebat i København.

Paneldebatten løb af stablen den 25. oktober 2018, hvor repræsentanter fra nogle af de største crowdlending platforme kom forbi til paneldebat, præsentation og spørgsmål. Paneldeltagerne og bidragsyderne var:

  • Bondora, Head of Investor Relations, Matthew Clannachan
  • Flex Funding, CCO Torben Bruun
  • Lendino, CMO Andreas Helgason Rex
  • Brickshare, CEO Junaid Ahmad
  • Rasmus Firla-Holme, blogger om crowdlending på pengepugeren.dk
  • Signe Kirk Andersen, kommunikationsansvarlig hos mikonomi.dk

Læs og lær mere om crowdlending

Det kan være svært at danne sig et overblik over de forskellige platforme og muligheder, men der er heldigvis en masse hjælp at hente.

Signe Kirk Andersen fra Mikonomi har udarbejdet denne fine grafik, som hun præsenterede til paneldebatten. Grafikken giver et overskueligt indblik i og hjælp til forståelsen af, hvad det vil sige at investere i crowdlending: 

Derudover tager Rasmus Firla-Holme løbende pulsen på crowdlending området, og du kan med fordel følge med på hans blog pengepugeren.dk. Han har investeret i alle de største aktører på feltet og skriver månedligt om udviklingen i hans depoter. Rasmus har derudover skrevet en super fin artikel om, hvordan man indberetter til skat, som er et område mange finder udfordrende. Særligt når det kommer til crowdlending. Tag et kig på artiklen om skat her.

________

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.