Hvad laver en børsmægler?

Hvad er en børsmægler?

En børsmægler er et selskab eller en person, der handler aktier på det regulerede marked, altså den officielle markedsplads for værdipapirer i Danmark og resten af verden. Der findes to typer af børsmæglere; traditionelle børsmæglere og internetmæglere (online børsmæglere). Fælles for de to er, at de giver kunder adgang til aktiemarkedet, og at de hjælper dem med at gennemføre handler. Der er dog også forskel.

En traditionel børsmægler rådgiver kunder, sørger for adgang til aktiemarkedet og eksekverer handler. Der findes to typer af traditionelle børsmæglere; rådgivende og eksekverende. De rådgivende er dem, der snakker med kunder og rådgiver om, hvad og hvornår. Eksekverende børsmæglere er mere dealer orienteret. De eksekverer kundernes ordrer og rådgiver om ordre eksekveringen.

Oftest er kunderne dem med store komplekse ordrer, folk som er interesseret i meget rådgivning og “hjælp” til at få sammensat en god portefølje. Oftest er det dem med mere komplekse behov, stor kapital og som kan og vil betale for den service.

En internetmægler er, på den anden side, en online virksomhed, der faciliterer køb og/eller salg af aktier på børsen på vegne af kunderne. Kunden vælger og placerer selv ordren via internetmæglerens hjemmeside/platform. Internetmæglere giver derfor kunder direkte adgang til markedet.

Denne type mægler er oftest for investorer med mindre komplekse behov. Der er stor forskel på om man vil investere 10.000 kr eller 100 millioner kr., derfor er det logisk, at jo mindre kompleksitet jo mindre rådgivning er nødvendig.

Demokratisering af markedet

Internetmæglernes indtræden på markedet har gjort investering mere tilgængeligt, skabt større konkurrence og derved gjort handel med værdipapirer væsentlig billigere. Denne type mægler står i skarp kontrast til de traditionelle børsmæglere i og med, at de i høj grad har skåret ekspertise-delen fra, i form af rådgivning og service ydelser, og i stedet givet folk mulighed for at handle på eget initiativ og efter egen vurdering af markedet.

Ikke desto mindre eksisterer traditionelle børsmæglere stadig i bedste velgående, der er bare blevet færre af dem og jobbet har fået en anden form og funktion. Det skyldes både internetmæglernes effekt på branchen men også markedets og teknologiens udvikling.

Ifølge Stig Sommer, Vice President, Head of Equity, Corp & EM Bonds Trading hos Jyske Markets, har det været en positiv udvikling. Internetmæglernes indtræden er kommet sideløbende med teknologiens udvikling, hvilket generelt set har medvirket at processerne er blevet mere effektive, hvilket skaber nye og spændende muligheder – både for kunderne og for børsmæglerne. Han udtaler her:

“Det er langt hen af vejen blevet sjovere at være børsmægler, fordi meget af det tunge administrative arbejde er faldet fra. Tiden bruges i stedet for på rådgivning og på eksekvering. Bagsiden er dog at vi er blevet færre børsmæglere. Men på det punkt er det markedet, som har reguleret sig selv”.

Traditionel børsmægler anno 2018


Jobbet som traditionel børsmægler har ændret sig, understreger Stig, men hovedbudskabet er det samme som altid, nemlig at handle kundernes ordrer og rådgive derom. Den måde, jobbet har ændret sig på, er gennem teknologiens udvikling. Han forklarer, hvorledes jobbet som børsmægler og hele branchen generelt tog en drejning af betydning i løbet af 00’erne.

Teknologien kom til at udgøre en så stor del af mæglernes daglige arbejde at det blev grundlæggende forandret. Teknologien har først og fremmest medført, at handel er blevet mere tilgængeligt. For eksempel via online platforme og flere gør-det-selv muligheder. Handel er blevet demokratiseret gennem den lettere tilgang til markedet som teknologien har medført.

Dernæst har teknologien også ændret børsmæglernes arbejdsgange. Mange manuelle processer blev simplificeret, hvilket frigav en masse tid. Den tid bliver i stedet for brugt på at rådgive, at blive klogere på alle de nye investeringsformer, som markedet hele tiden kommer op med samt de nye markeder som åbner sig, forklarer Stig, som understreger, at denne frigivelse af tid er mere end kærkommen: 

“Handel er på mange måder blevet mere kompleks; flere markeder, flere (handels) former osv. Vi har skulle følge med”.

I forhold til markedsudvidelsen forklarer Stig, at det blandt andet drejer sig om, at dansk aktiehandel ikke kun foregår på fondsbørsen men på flere forskellige handelspladser i Europa. Der er nemlig geografisk åbnet op for flere områder, særligt i Asien. Derudover fremhæver Stig at algoritmehandel og computer handel, altså programmering af computerer som står og handler, generelt er blevet en væsentlig del af dagligdagen. Hvorfor det kræver stor indsigt at være på forkant med de udviklinger og forandringer, der sker i markedet. 

Kunderne har ændret sig gennem tiden

Før internetmæglernes indtræden på markedet skulle man gennem en børsmægler for at få adgang til fondsbørsen og det regulerede marked. I dag er det ikke længere nødvendigt. Men alligevel vælger mange stadig at gå til traditionelle børsmæglere. Her forklarer Stig:

"Oftest er vores kunder dem med store komplekse ordrer, folk som er interesseret i meget rådgivning og meget hjælp til at få sammensat en god portefølje og til at skabe mere afkast”.

Hvorimod kunder, som har interessen for det, og som vil selv og kan selv, for eksempel benytter online platformene eller sin bank. Store, “tunge” kunder, med mange midler som de ønsker at investere og som ikke selv vil bruge tid på det, ønsker ofte rådgivning. De kunder vælger oftest en traditionel børsmægler. 

Ifølge Stig er det særligt kompleksiteten af markedet, som kan være relativ stor for den type af kunder.

"Det kan være en tung process at finde ud af, hvilke virksomheder man skal investere i, og der findes mange forskellige handelsstrategier. Det er det vi kan hjælpe med,” fortæller Stig. 

Hvis man derimod har stor interesse for feltet, og gerne vil bruge tid på det, kan man med fordel oprette et depot online eller i banken. Der kan man ligeledes få hjælp og rådgivning, men i det omfang man har behov. På den måde kan man sige, at internetmæglernes indtræden på markedet ikke har gjort livet hverken værre eller sværere for traditionelle børsmæglere, men har derimod tilføjet en ekstra dimension, som ikke eksisterede før. 

“Jeg ser det som en meget positiv udvikling, fordi det gør tingene mere effektive. Hvilket skaber flere spændende muligheder for alle,” fortæller Stig.