Robo Advisors

En robotrådgiver, eller robo advisor, er den nemme tilgang til privat investering. Du ordner det hele på nettet eller mobilen, og du kommer hurtigt i gang; enten via en række standardiserede spørgsmål eller en anden form for vejledning. Derved sørger robotrådgiveren for at definere din investeringsprofil, så den passer perfekt til dit temperament. Primært dækker investeringsprofilen over din risikoprofil, som blandt andet fastsætter mængden af aktier versus obligationer i din portefølje samt risikoen på de valgte værdipapirer. Når din risikoprofil er blevet bestemt, mangler du blot at tilmelde dig og overføre de penge, du vil investere for, så klarer robotten resten.

Den 14. august 2018 afholdt vi et stort event hos Jyske Bank i København, hvor repræsentanter fra alle de aktuelle robotrådgivere kom forbi til paneldebat og spørgerunde. På baggrund af dagens oplysninger følger her en kort introduktion til de seks danske robo advisors:

Hvem kan du vælge iblandt?

June blev præsenteret af Jakob Beck Thomsen, produktchef i Danske Bank. Han kalder June for et digitalt initiativ, der er skabt som et alternativ til traditionel opsparing. Ved at fjerne investeringsbarrierer og i stedet fokusere på risiko, relevans og fleksibilitet er idéen, at kunden får mest muligt ud af sin opsparing via afkast. Han fremhæver ligeledes brugervenlighed, overskuelighed og tryghed som kerneværdier for June.
Målgruppen for June har et bredt sigte, men omkring halvdelen af brugerne er førstegangsinvestorer. De mere erfarne investorer bruger dog også June som en automatisk ekstrainvestering, mens de selv handler andetsteds. June er åben for alle.

Sammenligning af minimum- og maksimumbeløb for investering.

Sparindex blev præsenteret af Mette Harbo Bossow, direktør for indekserede fonde i Sparinvest. Hun slår på, at Sparinvest har arbejdet med billigere investeringsløsninger i 17 år, så de har erfaringen med sig. Man kommer i gang ved at spare på ti spørgsmål, der bestemmer kundens risikoprofil. Derefter bliver man guidet på vej til en af tre mulige indeksfonde, eller man kan vælge at sammensætte sin egen portefølje.
Af samme grund betegner hun fleksibilitet som omdrejningspunktet bag Sparindex. Sammen med konkurrencedygtighed på pris og afkast nævner hun desuden ansvarlighed som fokus. Det betyder, det for eksempel ikke er muligt at investere i våben, som FN har erklæret ulovlige. Derudover tilbyder de to ekstra etiske fonde, der screenes nøje: Den ene fokuserer på ESG (Environmental, Social & Governance), mens den anden ekskluderer alkohol, tobak, våben, spil og pornografi.
Målgruppen for Sparindex rammer bredt men især blandt dem, der ikke selv gider eller tør investere samt dem, der har brug for rådgivning. Og så er Sparindex åben for alle.
Sparindex samarbejder med Saxo Bank.

NORD blev præsenteret af Anders Hartmann, stifter og direktør i Nord.investments A/S. Han beskriver sin robo advisor som en digital investeringsplatform, der er både nem og billig at bruge. Især tre punkter fremhævede han som unikke for NORD: Deres hurtige kundeservice, deres uvildighed, og deres loyalitet overfor kundens risikoprofil frem for subjektive investeringsbeslutninger.
Målgruppen for NORD er dog lidt mere segmenteret end resten af feltet, da de med en minimumsinvestering på 30.000 kr. tydeligvis fokuserer på den lidt mere erfarne investor. Til gengæld er NORD åben for alle, og de står for alt, så snart kunden har svaret på ti spørgsmål, der skal tegne den individuelle risikoprofil.
NORD samarbejder med Københavns Andelskasse.

Darwin blev præsenteret af David J. Frederiksen, produktchef i Bankinvest. Han forklarer, visionen bag Darwin er, at professionel investering skal være enkel. Derfor er Darwin en app, så kunden løbende kan klare sine investeringer via mobilen. I samme ånd tilbyder Darwin ingen rådgivning. Til gengæld er transparens et nøgleord, hvorfor de også uvildigt vælger, hvilke ETF’er at investere i.
Målgruppen for Darwin er gerne unge, der ikke selv gider investere, gerne vil ordne det hele fra mobilen og ikke behøver rådgivning. Darwin er kun for Bankinvest-kunder.

Jyske Munnypot blev præsenteret af Hanne Birgitte Møller, forretningsdirektør i Jyske Bank. Modsat de fem andre robotter investerer Jyske Munnypot i aktivt forvaltede fonde frem for de passive modstykker og ETF’er. Dertil tilbyder de rådgivning via både telefon og chat samt en målbaseret løsning, hvor kunden automatisk bliver informeret og vejledt, hvis målsætningen ser ud til at skride.
Målgruppen for Jyske Munnypot er primært nye investorer, herunder især unge, der gerne vil spare bedre op. Jyske Munnypot er kun for Jyske Bank-kunder.

Nora blev præsenteret af Eric Christian Pedersen, direktør i Nordea Invest. Ifølge ham udmærker Nora sig ved at have Nordea i ryggen. Derved råder de over ressourcerne til at fastholde et lavt prisniveau og en solid kundeservice. Hos Nora fokuserer de især på bæredygtighed og miljø, og alt er inkluderet i prisen. De tilbyder også en månedsopsparing med et indbygget sikkerhedsnet, som dog er uden rådgivning.
Målgruppen for Nora er dem, der ikke gider eller tør investere selv. Og så er det attraktivt for dem, der går op i bæredygtighed. Nora er kun for Nordea-kunder.

 

Til eventet var der journalister til stede fra både Berlingske og Politiken og det er der kommet de her to artikler ud af fra den 25. august 2018:
Berlingske og Politiken