At gå kontant

Nu hvor jeg endelig har fået min tid tilbage, efter at den har været udlånt i forbindelse med færdiggørelse af min kandidat i sociologi, har jeg igen kastet mig over mine aktie- og fondsdepoter.

De har generelt haft det godt de seneste måneder og det lader til at være kommet dem til gode, at jeg ikke har haft tid og overskud til hverken at købe eller sælge det store den seneste tid. Jeg er ellers gerne meget aktiv på tasterne da jeg investerer/spekulerer fordi jeg synes det er sjovt og for at blive klogere på mig selv og markedet i højere grad end for at hverken trække mig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid eller spare op på den aller mest optimale måde.
Jeg lever for at hygge mig med de ting jeg foretager mig og elsker i øvrigt at arbejde. Min gamle farmor købte en trækvogn da hun mistede kørekortet og arbejdede med fornøjelse frem til den dag hun døde. Det synes jeg er ret cool!

Beholdning

Her først mit depot med skandinaviske aktier ved Saxotrader. Dem køber jeg her grundet det søde fravær af minimumskurtage hvilket lader mig handle til blot 0,1 procent. Det er svært at være andet end begejstret for dette. Jeg har dog store forventninger til, at dette snart også vil være inden for rækkevidde ved Alm. Brand, der har købt Saxo Privatbank for nylig. De har dermed også købt sig ind i platformen og vil efter sigende snart udbyde samme priser. Hvis dette sker rykker jeg min aktivitet fra Saxotrader over til Alm. Brand. Da det inaktivitetsgebyr som Saxotrader har på 100 $ pr halvår fx ikke vil blive samlet op af Alm. Brand ligesom Alm. Brand vil have andre aktiviteter der kunne være interessante. Sidst men ikke mindst, og for gennemsigtighedens skyld, har Saxotrader takket nej til fx at hoste et gratis event for medlemmerne i vores online investerings-communities, hvilket jeg synes er lidt dårlig stil. Det kan være en lidt kompliceret platform at finde rundt på og ved Alm. Brand stiller man hellere end gerne op og forklarer. Det er bare god service og med 16 år akkumuleret i service- og restaurationsbranchen, sætter jeg om nogen prise på god service.

Anyway, her er depotet ved Saxotrader:

Bavarian købte jeg på vej ned og har haft et større minus på den, som nu er ved at være hentet hjem. Både Alk-Abello og Ambu har jeg også haft i aktiedepotet ved Nordnet, men solgte disse sammen med en del andre for at hjemtage gevinst. Jeg fortrød dog lige præcis disse to, og fik heldigvis samlet dem hurtigt op igen, nu på Saxotrader.

 

DeGiro

For nogen tid tilbage rykkede jeg al min aktivitet inden for handel af amerikanske aktier over på den hollandske online platform DeGiro. Dette havde sin rod i den ualmindelig lave kurtage vi her finder på netop amerikanske aktier. S’ølle 3-5 danske kroner pr handel, fx ved indkøb for 10.000DKK. Herunder ses depotet ved DeGiro:

Jeg er stadig ved at lære denne platform at kende, og har so far ikke fundet nogen grafisk fremstilling af afkastet, ej heller er det lykkedes mig at finde det sted hvor jeg kan se den procentuelle stigning/fald. Dette er lidt generende. Af ovenstående aktier er alle oppe med ca 5-10 procent med undtagelse af Raytheon og Patriot one technologies. Depotet ville have et tilfredsstillende samlet afkast på ca 5 procent hvis det ikke var for en uheldig satsning på en Bitcoin tracker. Istedet må jeg nøjes med 1 enkelt procent på plussiden.

 

Nordnet

Som jeg har været inde på i tidligere indlæg startede jeg min rejse ud i investeringernes fascinerende univers på online platformen Nordnet. Den er nem, overskuelig, har mange fine og let anvendelige features og har været et glimrende bekendtskab. Når det er sagt er kurtageniveauet ikke så attraktivt med min relativt høje handelsfrekvens.

Aktier:

Afkast:

Det ser umiddelbart rigtig fint ud, men jeg synes også at der er lagt op til en korrektion. Ikke at jeg skal gøre mig klog på hvornår dette bør indtræffe, men når jeg kigger på min afkasthistorik, ser det ud til at gå lige rigeligt godt pt:

(Den lilla streg er OMXC20 som er sat ind til sammenligning)

 

Fonde:

På mit depot med fonde ved Nordnet, går det ok, om end som vanligt i et lidt andet tempo:

Afkast:

 

Og med nu omkring et års historik synes min erfaring at være, at jeg ikke er sikret i højere grad for udsving i mit fondsdepot end i aktiedepotet:

Generelt synes jeg at fonds-depotet er lidt kedeligt, idet det fungerer som min langsigtede investering. Fondene er indkøbt med henblik på at dække Asien og Emerging Markets rent geografisk med en overvægt inden for tech-sektoren. Der er både ETF’er samt hhv aktivt- og passivt danskforvaltede fonde.

Mine resultater

Det har været et spændende og lærerigt første år som investor/spekulant. Jeg er indtil videre i et samlet plus, hvilket jeg har ladet mig fortælle er flot min korte erfaring taget i betragtning.


Jeg har som så mange andre løbende tænkt over, hvornår det er et godt tidspunkt at sikre sin potentielle gevinst og endnu vigtigere undgå at miste penge i det forestående bearmarked som må indtræffe på et eller andet tidspunkt.
Givet min korte tidshorisont (forventer at købe ejendom til beboelse større end den nuværende inden for et par år), er det vigtigere for mig at undgå at miste en masse penge – da jeg ikke har tid til at vente på, at værdien kommer tilbage, end at få de sidste procenter med i det nuværende bull-marked. Uanfægtet hvad denne stigning måtte blive.

Salg

Jeg har således sat en masse salgsordrer i søen her til eftermiddag. Alle på nær en enkelt eller to til en pris lige under fredagens lukkekurs. Dette for at optimere mine chancer for at salgene går igennem i morgen.

Bevæggrunden for dette salg/udluftning i mine samlede porteføljer er blandt andet Christian Klarskovs (fra InvesteringsRådgivning A/S) udmelding på gårsdagens konference om investering i Aarhus om, at de i deres fonde har solgt ud af alle aktier. Han fortalte desuden om et kommende produkt hvor det fremover bliver muligt for dem at shorte. Dette produkt finder jeg meget interessant.

Herunder en gennemgang af de positioner der er sat til salg:

 

Saxotrader

Chr. Hansen og H&M

 

DeGiro

Følgende aktier/fonde er sat til salg fra DG depotet:

Jeg beholder Bitcoin trackeren og håber at en eventuel korrektion i aktiemarkedet eller blot et naturlig rebound vil få Bitcoinprisen op i et leje hvor jeg i det mindste kan sælge trackeren uden tab.

Ligeledes beholder jeg Patriot One Technologies, da jeg stadig har tiltro til, at de på et tidspunkt vil slå igennem på markedet inden for sikkerhed, såvel som HDFC, den indiske bankaktie, som jeg stadig forventer vil klare sig godt fremover.

Guld er mit nyeste supplement i depotet og jeg kommer til at supplere yderligere op inden for guld, både i form af trackere og mineaktier.

Man kan læse mere om investering i guld på Investopedia og på The Motley Fool.

 

Nordnet

Fonde:

Her er sat en ETF rettet mod spiritus til salg og ligeledes en danskforvaltet passiv fond der dækker europæiske small-cap aktier.

 

Aktier:

 

Strategi fremadrettet

Til trods for at jeg prøver at hjemtage mest mulig af min kapital i disse dage, holder jeg generelt fast i de af mine aktier/fonde der er rettet mod Asien/Emerging Markets. Jeg arbejder desuden på at udbygge den del af min portefølje der hører til under hatten “crowdlending”, ligesom jeg er ved at købe op i guld og som nævnt venter på potentielt at kunne købe mig ind i en/flere fonde der kan shorte markedet.
Afhængig af hvor længe et potentielt bear-marked varer, er planen også at shorte specifikke aktier/indeks selv.

 

Kh Sarah

_______

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører.Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.