Gæsteblog: Det lange seje træk i forhold til økonomisk uafhængighed

Af Tina Maagaard.

Jeg har opnået økonomisk frihed og uafhængighed, som betyder, at jeg ikke behøver have et lønarbejde.

Da jeg som 55 årig mistede mit job måtte jeg revurdere hele min situation og mit liv. Jeg fik heldigvis en god aftrædelsesaftale.
Min mand og jeg havde begge haft nogle år med meget alt for meget travlhed i vellønnede jobs. Og på den baggrund besluttede min mand og jeg at vi ville leve på en anden måde, realisere vores drømme, hvor vi var mere frisat, fik et friere arbejdsliv og blev økonomisk uafhængige.
Min mand skiftede job og blev freelancer og selvstændig - og jeg begyndte at arbejde med en helt ny måde at skrue vores økonomi sammen på - og også at arbejde sammen med min mand omkring vores samlede økonomi og ejendomme.

Jeg er inspireret af tankegangen i "rich dad, poor dad", som handler om at få pengene til til at arbejde for en, istedet for at arbejde for at tjene penge.

Følgende strategier har jeg brugt til at blive økonomisk uafhængig :

1. Fast fuldtidsarbejde i 28 år med og solide pensionsordninger (ca. 20% opsparing til pension af lønindkomst) har lagt en solid bund under min økonomi fremadrettet.

2. Vi har løbende investeret i fast ejendom, så snart mulighed bød sig. Idag har vi selv to boliger, og herudover to boliger som vi udlejer. Og en strandlejlighed på Læsø, som vi deler med to læger.

3. Deleøkonomi :
Eksempler : Da jeg købte en bil for nogle år siden, manglede jeg nogle penge for at kunne betale den 100% (jeg er ikke glad for at optage lån).Derfor udlejede jeg bilen i weeekender via gomore indtil den var betalt ud. Vi har også købt vores drømme hus i Spanien, sammen med min mands bror og svigerinde. Altså et delehus, som vi bor i på skift. Endelig har vores hus i Danmark været lejet ud om sommeren til airbnb, da vi sjældent er hjemme om sommeren. Endelig deler vi en lejlighed på Læsø med to andre læger.

4. Særligt da jeg stoppede med mit lønarbejde blev jeg optaget af at reducere vores udgifter yderligere, især de faste udgifter, så der bliver skabt råderum til investering. Vi gennemgik hver eneste post i økonomien meget grundigt. Eksempler : jeg overtog selv rengøring i huset, nedbragte udgifter til forsikring ved at gennemgå alle forsikringer , ex. Livsforsikringer, dyreforsikring m.m. Mange forsikringer blev droppet. Huslånet blev skiftet ud og vi skiftede realkreditinstitut for at nedbringe bidragssatsen. Fagforening/ arbejdsløshedsunderstøttelse blev droppet. Avisabbonementer, og øvrige abonnementer blev gennemgået, tv pakker blev reduceret for at finde ud af hvad vi egentlig havde satte pris på. Husholdningsbudgettet blev reduceret, da vi havde bedre tid til at lave mad og derfor købte mindre fastfood og færre restaurantbesøg. Færre tøjudgifter, da der ikke var behov for så meget kontortøj. Strømlining af gaveudgifter til vores store familie. Streaming af musik, bøger, film, således at vi nu sjældent køber dette. Færre storbyrejser, men til gengæld længere og flere ophold i vores hus i Spanien, som jo er en del af vores drøm.
Ja, når jeg lagde det hele sammen løb det op i mange tusinde kroner hver eneste måned, som vi kunne spare. Vel og mærke uden at vi synes vi kunne mærke det i form af en lavere levestandard.
Og vigtigst af alt, kan vi faktisk fremadrettet leve af vores passive indtægter i form af forskellige pensioner, lejeindtægter m.m. Det giver tryghed omkring økonomien og gør at vi ikke tænker på økonomi og penge i dagligdagen ....vi ved præcis, hvad vi kan bruge på de forskellige budgetposter hver måned , det er sat i system og budgettet holder uden problemer. Og derfor fylder økonomien ikke i vores tanker, ingen bekymringer.....Hver måned følger jeg regnskabsmæssigt op på økonomien, og hvert år lægges der budget , men ellers kører det bare.

5. Endelig blev jeg optaget af investering i aktier o.a.