Input til inspirationskilder

Indlægget er udgivet andetsteds første gang 20. februar 2018.

Radio24syv-programmet Millionærklubben har et slogan: “Den bedste investering er den tid du lytter”.

Efter at have tilbragt alle mine hverdage i op mod et år sammen med de to kvindelige værter Bodil Gantzel og Pernille Enggaard samt de mandlige porteføljemanagers Lars Persson, Lau Svenssen, Tom Hougaard, Mogens Vad samt det nye yngre æg i kurven Phillip Gunst, er jeg enig.

Konkret gevinst ved Millionærklubben

Men det var jeg såmænd fra den dag Bavarian Nordic faldt, og jeg både havde solgt ud af aktien ugen forinden (pga Lars Perssons og Lau Svenssens bemærkninger om hvilke risici der var forbundet med Prostvacs fase tre forsøg), samt fik købt til udsalgspriser grundet den mail jeg fik fra Shareville om at Lau Svenssen havde solgt aktier i hans elskede Matas og i stedet købt Bavarian. Den nyhed fik mig nemlig fluks ud af sengen og ind foran computeren. Og med et blev “gevinsten” ved at lytte til Millionærklubben ret konkret.

Jeg lytter altså til radioprogrammet/podcasten hver dag, inkl. den markedsudsigt de lægger op om fredagen for kommende uge. Dette kan for nogle måske synes som mange timer at bruge på lige det, men jeg lytter i bilen, på gåturen, på crosstraineren, under madlavningen og opvasken. Og alt det går der altså snildt en time dagligt med.

Når jeg falder over andre podcasts eller tv-dokumentarer, der omhandler investering/penge/økonomi giver jeg bestemt også dem en chance (om end der kan være nogle jeg vælger fra af forskellige årsager). Netflix har en del film/dokumentarer om investering, økonomi, virksomheder osv. Fx Banking on Bitcoin, Dirty Money, Betting on Zero, The Big Short m.fl. Der ligger også en skøn dokumentar om Warren Buffet på YouTube.

Events som inspirationskilde

Jeg tager også gerne til diverse arrangementer som fx Millionærklubbens event i Odense i efteråret, Nordnet(skolens) gratis arrangement om gearing på Comwell i Aarhus, hvor også John Stihøj fra Aktieinfo omtalte forskellige aktier samt Unge Aktionærers event med Nordnet og Per Hansen på BSS i Aarhus også i efteråret.

Den viden der fx gjorde indtryk på mig til disse tre events, var, da Per Hansen talte om, at god ledelse, som fx hos DSV er key. I Odense, at Chr. Hansen primært er ejet af store pensionsselskaber, hvilket gjorde, at jeg solgte mine, da jeg kom hjem – set i bakspejlet ikke den mest indbringende beslutning, men det føltes ikke rart, at jeg kunne blive tromlet, hvis pensionsselskaberne pludselig trak sig uden at fortælle det til mig.

Det næste event, jeg tager til, bliver C WorldWides investor-konference i Aarhus. Det har jeg gjort mig fortjent til, da jeg har et par af deres (ret dyre i ÅOP) fonde i mit fonds-depot.

Mine egne kilder

Nå, men for at blive mere konkret. Jeg er jo ret optaget af at opnå optimal spredning af mine investerede midler. For nu kan jeg blot kort fortælle, at jeg gør mig mange strategiske overvejelser i den retning.

Derfor ledte jeg forleden efter en europæisk funderet ETF, der tracker de største europæiske large cap virksomheder. Large cap fordi de skulle være mere modstandsdygtige i en større korrektion, og jeg delvis ruster mig til en sådan. Europa fordi dette kontinent er spået et godt ti-år af flere økonomer. ETF fordi de gebyr-mæssigt ligger absolut i den lavere ende og europæisk funderet, da vi her i DK ikke længere har adgang til amerikanske ETF’er efter, de nye MiFID II regler trådte i kraft.

Jeg startede med at søge på Google efter “large cap Europe ETF”. Og så orienterede jeg mig i alle de øverste forslag. Ishares, som ifølge deres website er den største udbyder af ETF’er og forvalter 1 trillion dollars fordelt på 800 ETF’er, dukker gerne op, hvis man søger på “ETF”. Man kan med fordel bare søge direkte mellem deres fonde på deres website, hvis man leder efter en ETF, der tracker noget specifikt.

Facebookgrupper og investeringshjemmesider

Når man laver en søgning på Google efter en fond eller aktie, kommer der også gerne en stribe artikler frem, som sammenligner de forskellige fonde/aktier og gerne fremhæver en top tre, fem, ti. Hvis man klikker sig ind på et af disse sites, er der gerne andre ting, der kan inspirere. Et sådan site kunne eksempelvis være seekingalpha.com.

Jeg kunne lige såvel have startet min søgning på Morningstar.dk, men det er en smule mere omstændigt. Der er mange valg at træffe på vejen og hvis jeg er lidt utålmodig, starter jeg ofte på Google. Det er dog gerne en proces der løber over flere dage og jeg vil gætte på at jeg bruger i omegnen af 5-10 timer på et emne. Det lyder måske af meget, men jeg synes at tiden flyver afsted og oftest bliver jeg klogere på en masse andre fonde/aktier undervejs.

På markets.businessinsider.com kan man, ved at søge på en specifik aktie, se hvad store globale analysehuse mener om aktiens pris, hvad den hhv. laveste, højeste pris er samt hvad median-prisen er, og der tjekker jeg, hvor den aktie jeg er ved at undersøge, pt prismæssigt ligger placeret i det spænd (billedet ovenfor er taget fra dette site).

En del af min proces er desuden at kigge på fondens/aktiens graf på min handelsplatform, se hvordan den har udviklet sig over tid, hvordan den eventuelt klarede sig gennem finanskrisen i 2008, hvor gammel en fond er, og hvor længe den samme manager har forvaltet den.

Jeg ser også hvad der skrives om fonden/aktien på diverse Facebook-fora som fx Proinvestors Aktiesnak, der administreres af investor Helge Larsen, eller Danske Daytradere, der er det sociale forum knyttet til websitet daytrader.dk, begge administreres af Erik Bork og Christian Kongsted. Ligeledes Shareville, det sociale netværk der er knyttet til investeringsbanken Nordnet, hvor man kan se, hvem der ellers har fonden/aktien. Her kigger jeg eventuelt, om andre ejere af fonden/aktien generelt har succes med deres investeringer eller ej.

Børsen.dk kigger jeg i via appen eller websitet hver/hveranden dag, men har ikke til dato fundet noget der, der har haft stor indflydelse på mine investeringsvalg. Uden at det dog stopper mig fra at holde mig opdateret på mediet. Måske hvis jeg søgte på de respektive fonde og aktier, ville jeg blive klogere, men som ikke-abonnent har man jo noget begrænset adgang. Jeg vil overveje at investere i et abonnement hos Børsen – måske ud fra samme devise som den jeg indledte dette indlæg med.

Det omtalte site daytrader.dk har i øvrigt en rigtig fin samling relevant information, i alle retninger, for nye såvel som erfarne investorer, ligesom man kan finde megen gratis information på sin handelsplatform. På Nordnet er der fx en lille nyhedsoversigt relateret til den fond/aktie hvis graf man kigger på – på den gamle version i al fald.

Også investopedia.com er et fint site til informationssøgning samt opklaring af diverse ukendte udtryk.

Ja, og så er jeg personligt glad for Christopher Wold og hans tekniske analyser, som jeg dog har haft varierende held med at følge. Dette handler formentlig mest om, at jeg ikke fra starten fik fat i hans enter/exit kurser. Det er blevet bedre med tiden. Man kan følge ham på Twitter under navnet Sqwii, ligesom han jævnligt både er med på telefonen samt i studiet hos Millionærklubben. Man kan også betale for adgang til (flere af) hans analyser via hans eget website sqwiitrader.com.

Mine anbefalinger

Nå, for lige at afslutte “min søgning” så har jeg altså gennem nogen tid siddet og nørdet med at finde optimal eksponering mod Europa, i en tid hvor en korrektion måske står for døren (både en mindre samt en større), men også i en tid hvor Europa er blevet spået et godt ti-år.

So far er jeg landet på disse to. Den første, iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF koster sølle 0,1 procent i ÅOP. Den anden, iShares Edge MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETF, som udover alt det ønskede, desuden tilstræber en lav volatilitet koster 0,25 procent i ÅOP. Så vi er stadig i den absolut lavere ende når vi taler fonde.
Til sammenligning koster de billigste danske indeksfonde ca. 0,5 procent i ÅOP. Altså det dobbelte af den dyreste af de to omtalte.

Det er værd at bemærke, at jeg investerer for en større sum penge (fremfor en månedlig opsparing). Og at jeg sagtens kan finde på at kaste mig ud i en aktie uden at undersøge den det mindste. Her vil jeg dog typisk nøjes med et “frimærke”, som for mig er knap 1 procent af mine samlede investerede midler.

Mit vigtigste redskab, vil jeg nok mene, er min intuition, som dog netop er baseret på alt den ovenstående research. Det handler i øvrigt for mig, lige så meget om at lære og at hygge mig med selve læringen, såvel som den konkrete handling med at investere, hvilket jeg i dén grad gør, som det handler om at gøre mig umage for at få mine penge til at blive til flere penge.

Husk at det her er min vej. Jeg kan godt lide at researche og har masser af tid til rådighed. Din vej ser potentielt helt anderledes ud. Hvis du har lyst til at fortælle om den så skriv endelig en kommentar i en af de to nedenstående communities. Sammen bliver vi klogere. 

Kvindelogen Investeret er en Facebookgruppe om investering for kvinder. Her sparres online, afholdes konferencer og andre invest-relaterede events i hele landet. 

Aktieklubben Danmark er en Facebookgruppe for begge køn, rettet mod nye/re-investorer. Her sparres der også online, ligesom der arrangeres events, men udelukkende rettet mod den nye investor.

Kh Sarah

_______

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører.Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.