Bæredygtig investering

Et træ, som står i midten af en bygning. Det symboliserer den prioritering det er at investere bæredygtigt

Denne artikel indeholder affiliatelinks. Det betyder at hvis du vælger at oprette dig som kunde via et link, støtter du vores arbejde i Ophelia Invest. Det koster dig ikke noget, sker helt automatisk og giver os mulighed for at skabe endnu mere gratis content til dig.

Investerer du dine penge i en sikker fremtid?

Vi danskere udleder i gennemsnit omkring tretten tons CO2 per snude om året. Det er langt over de to tons, som vi skal ned på hvis vi vil være blandt de artige børn i den grønne skole.


Selvom vejen kan virke lang, er der håb forude, og heldigvis vil mange af os danskere gerne gøre det bedre. I vores dagligdag husker mange af os at affaldssortere, sige nej tak til plastikposen i supermarkedet. Ja, i virkeligheden har “det grønne valg” på mange måder sneget sig ind i alle afkroge af vores hverdag - også måden vi investerer på. 


Vil du blive klogere på minimalisme?

Den lille guide til Minimalisme
199,00 kr

Det er sexet at være bæredygtig

Genbrug (recycling) og effektivitet (efficiency) er de helt store buzz- words når vi snakker grøn udvikling. Og alt hvad der er energieffektivt og cirkulært er i fokus og selskaber der udbyder abonnementer frem for “brug og smid væk” produkter har medvind.


Men hvordan ser fremtiden ud for vores bæredygtige investeringer? Det er selvfølgelig umuligt at sige noget med sikkerhed, men det bliver med overvejende stor sandsynlighed kun mere aktuelt i fremtiden. Fra en risikomæssig vurdering er det altså ret oplagt at investere i bæredygtige selskaber idet verdenssamfundet allerede er igang med at overgå til en mere bæredygtig økonomi.


Du behøver ikke engang gå på kompromis i dine forventninger til afkastet for at investere bæredygtigt er på ingen måde lig et dårligere afkast. Tværtimod. De bæredygtige selskaber og fonde klarer sig rigtig flot afkastsmæssigt.


Vil du blive dobbelt så klog og spare 25%?

Bogpakke med 2 bøger
398,00 kr348,25 kr

En portefølje "fit for the future"

Jeremy Grantham er en af de investorer som har stor fokus på de bæredygtige investeringer. Han har givet sit bud på en modelportefølje der skulle være “fit for future”. I den er blandt andet 40 procent grøn energi, 17 procent energi effektivitet (fx kobber) og 20 procent landbrug. Nedenfor et diagram med den præcise sektorfordeling ifølge denne portefølje opbygning. 

Granthams model for en portefølje, som er "fit for the future"

Bæredygtig spredning

Der er nogle helt oplagte og naturlige fordele ved at købe værdipapirer gennem en investeringsforening, og derved en fond. For det første opnår vi en helt fantastisk spredning med helt ned til blot en enkelt handel, og for meget få midler. For det andet har andre allerede sammensat spredningen for os, og vi behøver altså heller ikke megen viden, for at investere på denne facon. Vi kan altså komme i gang for minimale midler og minimal viden. Du kan dykke mere ned i fonde i denne artikel. Det kan være lidt tricky at gennemskue om, hvorvidt en fond reelt er bæredygtig. 


Til alle os som syntes at det kan være en smule svært at finde frem til de bæredygtige investeringer er her måske en løsning. Nordnet har lavet en feature hvor vi som private investorer, helt selv kan "screene" de dansk forvaltede fonde, på den måde kan vi vælge og vrage som vi ønsker. Du kan se hvordan på billedet herunder.

Et skærmprint af Nordnets søgemaskine til investeringsforeninger

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Kan jeg stole på at fonden er "ren"?

Når vi skal på udkig efter den “rigtige bæredygtige fond”, kan vi med fordel starte med at undersøge hvilken slags screening der er brugt til at udvælge aktierne i fonden. Man kan nemlig screene på flere måder: 

 

  • Negativ screening
  • Positiv screening

Det kaldes negativ screening når vi vælger virksomheder eller hele sektorer fra fordi de ikke lever op til de etiske krav vi fonden (eller vi) har opstillet. Positiv screening er når vi vælger virksomheder til, som gør det ekstra godt inden for de miljømæssige eller sociale kriterier vi har opsat.


Mange fonde starter med at sortere "det værste" fra. Det være sig eksempelvis våben og alkohol. Men det er blot at "løfte barren" en lille smule og der kan stadig være lang vej igen. Før vi ved hvilken af de to former for screening de benytter, ved vi egentlig ikke så meget, og derfor er det et godt sted at starte.


Man kan med fordel udfordre sin egen bank eller de investeringsforeninger man er interesserede i og spørge ind til hvilken type screening de benytter i de fonde de kalder bæredygtige eller sustainable, og så lave sin personlige vurdering på det grundlag.


Der er nogle fonde der går endnu længere end blot at screene og indtager en aktiv rolle i forhold til at skubbe selskaberne i en mere bæredygtig retning og tage mere ansvar for samfundet. Det kaldes at tage “aktivt ejerskab” for den investering man har lavet.  


Liquid error: product form must be given a product

Aktier i bæredygtige selskaber

Vi kan også selv investere i selskaber med en bæredygtig profil. De fleste større selskaber har en strategi for hvordan de udøver deres sociale ansvar, det kaldes CSR, Corporate Social Responsibility. Når vi finder frem til et selskab som vi synes er interessant, kan vi tage et kig i deres afrapporteringer på CSR-området. Her skriver selskaberne løbende om deres “ikke finansielle mål og præstationer”, hvilket kan være både spændende og rigtigt fint. Vær dog opmærksom på, at selskaberne ofte laver disse internt, så husk din sunde fornuft. De færreste olieselskaber kan anses som bæredygtigt, på trods af at de måske planter nye regnskove i Bolivia eller bygge brønde i Mozambique. Beviser de faktisk, at de gør en forskel på et givet område på lang sigt? Nogle selskaber (og fonde) lader sig tjekke efter i sømmene af eksterne konsulenter, hvilket øger objektiviteten betydeligt.


Affiliate link: Hvis du opretter din bruger på Nordnet igennem dette link støtter du Ophelia Invest, så vi kan lave endnu mere gratis content til dig.


Hvorfor vælge bæredygtige investeringer?

Vores bæredygtige investeringer gør en forskel. De gør en forskel for vores samfund, vores klima og vores natur. Fra et økonomisk synspunkt ser den bæredygtige investeringsstrategi også lovende ud idet afkastet følger fint med det gennemsnitlige markedsafkast. Når vi investerer bæredygtigt, finansierer vi en positiv udvikling og vækst hos selskaber der gør en forskel og det både føles godt og gør godt.

Silja Nyboe Andersen

Hvis du mangler mere inspiration til at komme godt i gang med at investere mere bæredygtigt kan du lytte til vores podcastepisode med meget engagerede Silja Nyboe Andersen fra Merkur Andelskasse. Her snakker vi meget mere om bæredygtig investering. Lyt med her.

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Vil du blive klogere på minimalisme?

Den lille guide til Minimalisme
199,00 kr

Vil du blive dobbelt så klog og spare 25%?

Bogpakke med 2 bøger
398,00 kr348,25 kr

Affiliate link: Hvis du opretter din bruger på Nordnet igennem dette linkstøtter du Ophelia Invest, så vi kan lave endnu mere gratis content til dig.


Liquid error: product form must be given a product