Dollar-cost Averaging

En mand som spiller skak, for at symbolisere strategien i cost-dollar averaging

Denne artikel indeholder affiliatelinks. Det betyder at hvis du vælger at oprette dig som kunde via et link, støtter du vores arbejde i Ophelia Invest. Det koster dig ikke noget, sker helt automatisk og giver os mulighed for at skabe endnu mere gratis content til dig.

Introduktion

På aktiemarkedet findes der et hav af strategier, der påstår at kunne levere et godt afkast. Det er en god idé at have en strategi, så vi har en fast plan at følge og undgår at købe og sælge alt for impulsivt.


Strategien er altså en slags kompas, vi altid kan kaste et blik på og sikre os, at vi er på rette vej. Mange af strategierne er komplekse og svære at forstå, men der findes også mere simple strategier, der er lettere at forstå og anvende.En af disse simple strategier er den såkaldte dollar-cost averaging strategi. Den er er temaet i denne artikel.  

Hvad er dollar-cost averaging?

Dollar-cost averaging er en indkøbssstrategi, der søger at udligne udsving i aktiekursen ved, at vi investerer af flere omgange i stedet for at investere hele beløbet på én gang. Lad os forestille os, at vi står med en pose penge i hånden, mere specifikt 10.000 kroner. Dem vil vi gerne investere. Frem for at investere alle pengene på én gang til at starte med, investerer vi 2.000 kroner hver måned i fem måneder. Vi køber altså for et fast beløb med et fast interval i en bestemt aktie. Når vi gør det, køber vi flest aktier, når priserne er lave og færrest aktier, når priserne er høje. Formålet med strategien er, at vi opnår en nogenlunde gennemsnitspris for perioden og dermed undgår at købe meget dyrt. På den anden side går vi potentielt set også glip af at købe meget billigt, hvis aktien er steget i hele perioden.


Hvis vi vil i gang med strategien nu, er der tre ting vi må bestemme os for:


 • Hvilket produkt vi vil købe (fx en aktie eller et fondsbevis)
 • Hvilket beløb vi vil investere
 • Med hvilket tidsinterval vi vil investere det valgte beløb 


Vil du til foredrag?

Den lille guide til Fundamental Analyse
199,00 kr

Eksempel på dollar-cost averaging

Lad os igen sige, at vi har en pose penge med 10.000 kroner, som vi ønsker at investere. Vi ønsker at investere 2000 kroner af gangen fordelt på 5 måneder:


 • Måned 1: Aktien koster 400 kr. - vi køber altså 5 aktier (5*400=2000)
 • Måned 2: Aktien koster 250 kr. - vi køber altså 8 aktier (8*250=2000)
 • Måned 3: Aktien koster 200 kr. - vi køber altså 10 aktier (10*200=2000)
 • Måned 4: Aktien koster 250 kr. - vi køber altså 5 aktier (5*400=2000)
 • Måned 5: Aktien koster 500 kr. - vi køber altså 4 aktier (4*500=2000)

Vi har altså i alt købt 32 aktier for en samlet beløb på 10.000 kroner. Vores gennemsnitskurs bliver altså 312,15. Vi har altså opnået en lavere gennemsnitskurs, end hvis vi havde købte alle aktierne til 400 til at begynde med. I eksemplet kan det også ses, at vi køber flere aktierne, når prisen er lav, og færre aktier, når prisen er høj. Det er princippet bag dollar-cost averaging.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Fordele ved dollar-cost averaging

Hvis vi er helt nye på aktiemarkedet, kan dollar-cost averaging være et særligt godt sted at starte. En af de helt store fordele er nemlig, at vi typisk bliver mindre mentalt påvirket af kursudsving og nyheder, når vi ved, at vi blot skal holde os til vores strategi. Et kursfald kan endda være gavnligt for os på den lange bane. Det er nemlig et typisk begynderfejl, at vi sælger vores aktier, når de er faldet, fordi vi bliver nervøse eller utrygge.


Dollar-cost averaging er en god måde at lære at håndtere udsving på aktiemarkedet og blive resistente over for elementer, der kan spille vores psykologi et puds.


Derudover er dollar-cost averaging er god måde at undgå, at vi investerer på et meget uheldigt tidspunkt. Lad os for eksempel antage, at vi havde sparet en masse penge op og besluttet at investere dem allesammen lige op til finanskrisen. Det ville være super ærgerligt at starte vores investeringseventyr ud med at tabe det halve. Og det kan tage umanerlig lang tid at hente det tabte ind igen, hvis vi uheldigvis rammer ind i en stor nedtur. Selvfølgelig kan vi stadig tabe penge med denne strategi i en finanskrise, men dollar-cost averaging kan være med til at mindske vores tab, fordi vi ikke købte på ét bestemt tidspunkt. Bagsiden af medaljen er så, at også gå glip at at investere på det perfekte tidspunkt, hvilket for eksempel kunne være på bunden af finanskrisen. Det er dog meget usandsynligt, at vi ville ramme dette alligevel.Investerer du langsigtet?

Lær at investere foredrag KBH 25.06.20
399,00 kr

Ulemper ved dollar-cost averaging

Det bedste argument imod dollar-cost averaging er, at markedet historisk set har været stigende. Det ville derfor i teorien være bedre at investere alle vores penge i dag end at sprede dem ud på fremtidige investeringer, fordi det ville give et højere afkast. Det afhænger dog altid af den enkelte situation, hvilken strategi, der giver bedst mening. Forskning fra Vanguard viser, at det historisk set har givet et bedre afkast at investere alle penge på én gang, men det betyder ikke, at dollar-cost averaging ikke kan give mening for os, der gerne vil have en lavere risiko.


En anden ulempe ved dollar-cost averaging er, at vi også kan blive for ignorante over for det, vi investerer i. Virksomheden/casen kan ændre sig fundamentalt undervejs, hvilket betyder at vi gerne vil investere mere eller mindre i virksomheden. Dollar-cost averaging er altså ikke en særlig dynamisk strategi, hvilket kan gøre det svært at tilpasse sig ændringer.


En sidste men vigtig ulempe ved strategien er, at vi typisk kommer til at betale flere handelsomkostninger, når vi skal handle flere gange, hvilket vi jo gør med en dollar-cost averaging strategi. Det er derfor vigtigt, at vi er særligt opmærksomme på handelsomkostninger med denne strategi. Nordnets værktøj, månedsopsparingen, eliminerer dog denne uleme fuldstændig. Det værktøj er skabt til dollar-cost averaging.


Fordele og ulemper opsummeret:


Fordele

 • Let at forstå - god til begyndere
 • Vi bliver mindre psykologisk påvirkede
 • Reducerer risikoen for at købe på et meget uheldigt tidspunkt

Ulemper

 • Vi går muligvis glip af et afkast
 • Vi kan “glemme” at situationen ændrer sig
 • Vi skal betale flere handelsomkostninger (kurtage)

Nordnets månedsopsparing

Har du fået lyst til at prøve strategien? Et godt sted er som nævnt at starte er med Nordnets månedsopsparing, der giver mulighed for at investere i indeksfonde/ETF’er med lave handelsomkostninger. Man kan automatisk indstille den til hver måned at investere en bestemt beløb i et bestemt produkt. Nordnets månedsopsparing kan altså fint anvendes til en dollar-cost averaging strategi.


Se vores video om månedsopsparingen her

Opsummering

Dollar-cost averaging er altså en strategi, der er let at forstå og gå i gang med. Den reducerer vores risiko for at købe meget dyrt, men den betyder samtidig også, at vi gå glip at en potentielt større afkast. De største ulemper ved strategien er de højere handelsomkostninger samt at det i teorien giver bedre mening at investere alle pengene i dag, da markedet historisk set har været stigende. Om strategien afhænger dog at den enkelte investors situation.

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os en mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Vil du til foredrag?

Lær at investere foredrag KBH 25.06.20
399,00 kr

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Investerer du langsigtet?

Den lille guide til Fundamental Analyse
199,00 kr

Følg med på YouTube