HANDELSPLATFORMEN ETORO


Opdateret: 17. Marts, 2020


INTRODUKTION


Hvis man gerne vil igang med at investere, er et af de første trin at vælge en handelsplatform (børsmægler). Idet online børsmæglerne ofte tilbyder bedre forhold for os som investorer end vores traditionelle banker som fx Jyske eller danske Bank, er de populære. Det betyder samtidig, at der findes enormt mange platforme at vælge imellem.


I denne artikel får du en introduktion til handelsplatformen eToro, der er vokset kraftigt de seneste år. eToro tilbyder blandt andet kurtagefri handel med aktier, hvilket må siges at være meget attraktivt. Desuden specialiserer eToro sig i social trading, hvor vi som investorer kan drage fordel af viden og inspiration fra andre investorer. Endvidere er det også muligt at lave såkaldt copy-trading, hvor vi simpelthen kopierer andres handler. Der er både fordele og ulemper ved platformen, og i denne artikel sætter vi eToro under lup for at gøre det lettere for dig at vurdere, om eToro bør være din platform.  


HVEM ER ETORO?


EToro er en online børsmægler ligesom fx Nordnet som du måske kender. Platformen startede oprindeligt ud med fokusere på såkaldt CFD-handel, dvs. handel med certifikater der er mere avancerede produkter/værdipapirer, men er i dag i høj grad fokuseret på “social trading” og “copy-trading”, hvor brugerne kan kopiere andres handler helt automatisk. eToros mission er at gøre de globale markeder tilgængelige for alle på en simpel og forståelig måde. eToro blev stiftet i Israel tilbage i 2007 og har sidenhen tilføjet flere og flere produkter og løbende forbedret platformen. Selskabet bag eToro hører hjemme på Cypern, hvilket betyder, at de er reguleret af den cypriotiske tilsynsmulighed. De er underlagt europæisk finansiel lovgivning, hvilket blandt andet betyder, at vi har sikkerhed for vores indeståender op til €20.000, hvis eToro skulle gå konkurs. Desuden kan vi ikke miste mere end vores kontoindestående. Så hvis eToro skulle gå konkurs, har vi altså denne sikkerhed.


 


CFD-HANDEL, GEARING OG SPREAD


Som du kommer til at læse nedenfor, er mange af eToros produkter baseret på såkaldte CFD’er. CFD står for “contract for difference” - differencekontrakt på dansk. En CFD er altså en finansiel kontrakt, hvor vi investerer i noget uden rent faktisk at komme til at eje det underliggende aktiv, fx en aktie. Værdien af vores CFD afspejler altså udelukkende værdien i det underliggende aktiv. Det giver mulighed for, at vi både kan tjene penge på stigninger og fald. Det særlige ved CFD’er er, at de giver mulighed for en høj gearing samt investering på “marginkrav”. Du kan læse mere om certifikater HER.Marginkrav betyder, at vi kun behøver indbetale en fraktion (en lille del) af den samlede værdi for at kunne åbne en position (købe et værdipapir). Vi kan altså blive eksponeret for væsentlig mere end det, vi skal “lægge på bordet”, hvilket giver mulighed for store gevinster men husk, også for store tab. Gearing eller gearede investeringer er en betegnelse for investeringer, hvor man låner penge til at investere for, udover sine egne penge. På den måde “gearer” man resultatet med en faktor svarende til forholdet imellem egne og lånte penge. På eToro skriver vi selv X5 ved en gearing på 5. Gearingen gælder naturligvis både et positivt som negativt resultat.


Der er nogle særlige omkostninger forbundet med CFD-handel. De vigtistge er “spread” og “overnight fees”. Spread betyder helt konkret forskellen mellem bud og udbudspris. Det kan sammenlignes med, når du skal hæve udenlandske penge til din ferie. Her tjener banken også penge på, at vi betaler lidt mere end den faktiske kurs. Spreadet er forskelligt fra produkt til produkt men altid vigtigt at holde øje med. Overnight fees er den rente, vi betaler for at holde et produkt over natten, når det gearet, da vi låner penge af eToro.


75 procent af alle privatkunder taber penge ved CFD-handel på eToro, hvilket er vigtigt at forstå. Det er komplekse produkter med potentielt høj risiko og høje omkostninger. Men det er også muligt at handle andre produkter/værdipapirer end CFDer på eToro.Har du brug for en guide?

Den lille guide til Teknisk Analyse
199,00 kr

HVAD KAN VI HANDLE PÅ ETORO?


EToro tilbyder en bred vifte af aktivklasser og produkter, som du kan læse nedenfor. Der er lidt for enhver smag og risikovillighed.


AKTIER

Man kan sagtens anvende eToro til langsigtet investering i aktier. På platformen er det muligt at handle mere end 1.000 forskellige aktier fra børser i både USA, England, Italien, Frankrig, Spanien, Italien, Schweiz, Hong Kong og også Danmark. Når vi handler aktier på eToro, skal vi minimum handle for $500 af gangen, hvilket er et ret højt beløb, hvis vi er nybegyndere. På selve platformen, kan vi under fanen “Handelsmarkeder” finde en oversigt over alle produkter kategoriseret efter branche og børs. Vi kan nemt søge den ønskede aktie frem i søgefeltet, og det er muligt at finde de fleste store aktier i verden. Ønsker vi at investere i mere specielle aktier, er det ikke sikkert at vi kan finde dem på eToro. De fleste aktier kan handles kurtagefrit, men visse markeder er undtaget, for eksempel det danske, hvilket gør at fidusen ved eToro forsvinder for mange danskere, da vi jo som alle andre er homebiased, dvs. foretrækker danske aktier. Det er meget simpelt at købe en aktie på eToro. 


Se alle aktier her.


INDEKS

Det er naturligvis også muligt at handle forskellige aktieindeks på eToro, om end udbuddet et ret begrænset. Vi kan handle 13 forskellige indeks herunder DAX, Dow Jones, S&P 500, Nasdaq 100 og Euro Stoxx 50. Der er desværre ikke mulighed for at handle et globalt indeks, hvilket er et minus. 


Se alle indeks her.


ETF'ER

Er man interesseret i at handle ETF’er, er der 145 forskellige ETF’er at vælge i blandt. ETF’erne dækker alt fra amerikanske vækstaktier til emerging markets og guldminer. eToro har udvalgt nogle meget relevante ETF’er, men ønsker vi mere specielle ETF’er, skal vi måske på jagt andetsteds. 


Se alle ETF’er her.
 

VALUTA

Vi kan også investere i forskellige valuta på eToro. Der er 47 valutakryds at at vælge mellem. Det hedder valutakryds, da vi altid handler en given valuta i forhold til en anden valuta. Det kunne for eksempel være EUR/USD (Euro mod dollars), USD/JPY (dollars mod japanske yen) eller GBP/USD (britiske pund mod dollar). Vi satser altså på at den ene valuta bliver mere værd relativt til den anden. Den første valuta kaldes base currency og den anden valuta counter currency. Al handel med valuta på eToro er “CFD-handel” (forklaret længere oppe). Valutamarkedet giver mulighed for høj gearing, men handler man uden gearing skal vi minimum være investeret for $4000, hvilket igen er en høj indgangsbarriere. I forhold til handelsomkostninger er eToro ikke det billigste sted at investere i valuta.


Se de mulige Valutakryds her


KRYPTOVALUTA

Som noget ret særligt har eToro også valgt at give mulighed for handel med kryptovaluta. De tilbyder mere end 98 forskellige coins såsom Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin og mange flere. eToro har gjort det relativt simpelt at handle med kryptovaluta, og vi kommer rent faktisk til at eje den respektive kryptovaluta, hvis vi køber den, i modsætning til for eksempel at købe et certifikat på en børs, der følger en valuta. Handler vi uden gearing, betaler vi heller ikke nogle renter over natten. Går vi derimod short (satser på fald) eller gearer vores investering, foregår det i stedet via CFD-handel, hvilket betyder, vi skal betale en relativt høj rente, hvis vi holder købet over natten, da vi her låner penge af eToro.

I Markethours koster det 5% at trække sin penge ud, dog på den forudsætningen at minimumsbeløbet er 50 dollar.


Det er meget vigtigt at være opmærksom på disse overnight fees, der kan være meget høje, typisk omkring 12 procent.Der er muligt at geare op til omkring faktor 2 i krypto. Der er forholdsvis høje spreads på krypto på eToro, hvilket er vigtigt at være opmærksom på. Spread er forskellen mellem bud- og udbudspris, og er en direkte omkostning for os som investorer. Vi skal desuden investere for minimum $200 af gangen i krypto hos eToro.  


Se de mulige kryptovaluta her.


Læs vores artikel om investering i kryptovaluta med ekspert Jens Ibsen her


RÅVARER 

Sidst men ikke mindst er det også muligt at handle 12 forskellige råvarer på eToro. Råvarerne er: Olie, guld, sølv, kobber, naturgas, platinium, sukker, kakao, hvede, bomuld, aluminium og nikkel. Udvalget er altså relativt begrænset, men det er de mest populære, der er tilgængelige. Råvarerne kan typisk geares fra 1 til 10, lidt mere hvis det er guld. Handler vi uden gearing, skal vi minimum handle for $2000. Husk at holde øje med spreadet på de forskellige råvarer. Råvarehandel foregår udelukkende via CFD’er, så husk også her at holde øje med overnight fees.    

Vil du lære at investere?


ONLINE KURSUS: Lær at investere foredrag 15.04.20
399,00 krTRIN-GUIDE: SÅDAN OPRETTER DU DIG 
BRUGERVENLIG PLATFORM 


En af de absolut største fordele ved eToro er, at det er et meget brugervenlige design, der gør det simpelt for selv en helt grøn investor at hitte rundt i de mange forskellige produkter. Eksempelvis er hver aktie repræsenteret med den givne virksomheds logo. Det vil sige, at hvis vi søger på Netflix aktien, kommer der et fint lille Netflix-logo op. Det er småting, men det er med til at gøre platformen mere overskuelig og forståelig selv for nybegyndere. Vi kan hele tiden navigere rundt på platformen via menuen i venstre side, hvor vi både kan have overvågningsliste, vores portefølje og nyhedsfeed. eToro er klart bedst på engelsk men kan også fint anvendes på dansk, hvis vi foretrækker det. Det er bedst på engelsk, fordi nogle af de danske oversættelser er lidt upræcise, hvilket kan føre til små misforståelser. eToro er desuden gode til at fremhæve de vigtige oplysninger om omkostninger, så man ikke er i tvivl, hvilket er rigtig positivt. Det er desuden ret simpelt at opsætte stop loss og take profit, dvs. automatiske grænser for salg, hvilket også er et plus. 

EToro har et såkaldt “Trading Academy”, hvor vi kan deltage i forskellige typer webinarer, online kurser og instruktioner. Hvis du trives med at lære via videoformatet, kan det være en god måde at lære platformen at kende på. 


HANDELSOMKOSTNINGER


EToro profilerer sig på at have såkaldt “zero commission” aktiehandel. Det vil sige, at de har fjernet alle handelsomkostninger ved aktiekøb, herunder kurtage og andre skjulte gebyrer. Dette er den nok største fordel ved eToro. Det er dog ikke alle papirer, der er omfattet af zero commission, som nævnt er danske aktier fx ikke. 


Omkostninger er som tidligere beskrevet i denne artikel helt anderledes, hvis vi handler CFDer i stedet for aktier. Her er der både høje spread og overnight fees (begge dele forklaret længere oppe). 


En type gebyr man bør kende er, at det koster $25 at trækked fra $50 og op efter ud fra sin konto hos eToro og ind på sin egen bankkonto. En anden særlig omkostning på eToro er, at de opkræver at “inaktivitetsgebyr” på $10 pr. måned, hvis man ikke logger ind på sin konto i en periode på 12 måneder.


Nogle af disse lidt specielle omkostninger kan vi kun undgå hvis vi bliver medlemmer af nogle af de forskellige klubber eToro tilbyder. Der findes silver, gold, platinum, platinum+ og diamond medlemskab. De giver alle sammen en række forskellige fordele, og ens medlemskab er baseret på, hvor mang penge man har investeret på eToro. For at blive Gold medlem skal man for eksempel have $10.000 investeret. 
Bogpakke med 2 bøger
398,00 kr348,25 kr


SOCIAL INVESTERING & COPY TRADING

EToro kalder sig selv verdens ledende platform for social investering og trading. De har nemlig valgt at fokusere kraftigt på dette, og det er de i høj grad lykkedes med. Det er her de virkelig skiller sig ud fra deres konkurrenter. Man har en social profil, ligesom på ethvert andet social medie, hvor man kan like og dele hinandens opslag. Det kan være en god kilde til inspiration, og det fungerer rigtigt godt på eToro.


Absolut vigtigst er dog copy trading aspektet. Her kan vi simpelthen vælge at kopiere en anden investors handler helt automatisk. Vi vælger selv hvor stor en del af vores portefølje, der skal kopiere den givne investors profil. Vi skal investere minimum $5000 i en copy-portfolio for at være med, hvilket er meget højt. Copy trading er et meget spændende koncept, men det kan også være svært at vælge den rigtige investor at kopiere. Vi kan sagtens finde frem til en med et ekstraordinært højt afkast, men her er det vigtigt, at vi husker at risikoen ofte følger de høje afkast. Derfor er det rigtig smart, at eToro har en såkaldt Risk Score til hver profil, der gør det lettere for os at vurdere. Er vi selv rigtig dygtige investorer, kan vi selv lade os kopiere af andre og tjene penge på det ved at modtage et lille fee fra vores følgere, der kopierer os, hvilket også er et interessant perspektivt på eToro.  KUNDESERVICE

EToro har 24 timers kundeservice i hverdagene, men det foregår primært via deres mailsystem, der desværre ikke altid er lige effektivt. det er ikke muligt at ringe til eToro. 


FORDELE OG ULEMPER VED ETORO


FORDELE
 • Kurtagefri handel med visse aktier og ETF’er 
 • Særdeles brugervenlig og overskuelig platform 
 • Mulighed for gearing og shorting 
 • Mulighed for CFD-handel 
 • Mulighed for copy-trading 

  ULEMPER
 • Minimumsindskud på $200 på ens depotkonto 
 • Ikke muligt at åbne konto i danske kroner 
 • Generelt høje minimumsinvesteringer på alle produkter
 • Svært tilgængelig kundeservice 
 • Relativt begrænset produktudvalg 
 • Vi skal selv indberette til skat
 • Gebyr for at trække penge ud  


OPSUMMERING


EToro giver mulighed for almindelig aktieinvestering, men også mere risikofyldt investering med CFD’er og gearing. Der er muligheder for alle risikoprofiler.


Etoro er god hvis man er erfaren investor der:

1) ikke har noget imod selv at indberette sine gevinster og tab til Skat

2) handler mange udenlandske aktier, som handles kurtagefrit hos eToro

3) hvis man vil handle certifikater. 


Platformens produktudvalg er relativt begrænset, hvilket måske vil genere nogle investorer.Ulempen for nyere investorer er, at man ikke kan have en konto i danske kroner, hvilket er det første lille benspænd. Vi kan heller ikke handle de danske aktier kurtagefrit, som er det platformen promoverer sig på og skulle vi få behov for hjælp, foregår kundeservicen kun på mail.Hvis vi kan overkomme disse ting så får vi et simpelt og burgervenligt design og kurtagefri aktiehandel på visse udenlandske aktier. Desuden adskiller platformen sig fra øvrige platforme ved at vi kan kopiere andre investorer - husk dog her, at historiske afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast.

Gavekort
250,00 kr

Nyhedsbrev?


Vil du lære at investere?
Er du den mest ambitiøse privatinvestor du kender?


8 ugers investerings-uddannelse, Hold B
12.995,00 kr


Ansvarsfraskrivelse: Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.