Bæredygtighed

Et billede af Naja Habermann, som har skrevet dette blogindlæg

Af Naja Habermann,

Blogger, butiksejer & miljø-entusiast.

Introduktion

”Ved at flytte sine pensionsmidler fra de traditionelle pensionsinvesteringer, vil det have en 27 gange større effekt på CO2-aftrykket end ved både at forkorte brusebadet med to min. hver gang, flyve mindst en gang mindre om året, tage toget i stedet for bilen og spise maksimalt et stykke kød om ugen.”


Sasja Beslik, chef for Nordeas bæredygtige investeringer (kilde: Børsen).


Samler dine penge støv på en nulrentekonto, hvor den faktisk taber værdi, eller er de ude og arbejde for en bedre verden, mens de genererer et fornuftigt afkast?


Jeg er på ingen måde ekspert i investeringer, men den seneste tid er det gået op for mig, hvor stor betydning det kan have hvor jeg placerer mine penge.


Det kan faktisk få meget større betydning for en klimaet og en bæredygtig udvikling, end at skære ned på flyrejser, kødforbrug, bilture og alt det andet vi godt ved efterhånden. Så hvis vi nu sætter ind på begge fronter, rykker vi dobbelt så meget.

Bæredygtige investeringer vinder frem

Derfor fandt jeg mig for nylig siddende i en tæt pakket kantine hos Merkur Andelskasse på Vesterbro til et møde om bæredygtige investeringer. Eventet var arrangeret i fællesskab mellem Ophelia Invest, Merkur og SDG Invest.


Det var det største antal mennesker Merkur havde haft samlet i det rum. Det understreget blot tendensen: Penge er en af de vigtigste virkemidler til at påvirke verden. Og vi bliver mere og mere interesserede i at placere vores penge steder hvor det gør en forskel.


Merkur har fx oplevet en markant stigning i interessen for bæredygtige investeringer, hvor den såkaldte investeringsvolumen er vokset med over 600 procent de sidste fem år (kilde: Børsen).


Vil du blive klogere på minimalisme?

Den lille guide til Minimalisme
199,00 kr

Hvorfor betyder dit bankvalg og hvor du placerer dine penge noget?

Jeg ser mine penge som stemmesedler. Både til dagligt i supermarkedet, men især også i forhold til større beslutninger som valg af bank, pensionsopsparing og investeringer. Mine penge kan enten være med at tilføre kloden noget godt eller begrænse noget mindre godt.


Ja ja, men mine småsparepenge batter da ingenting i en enorm global økonomi?! Nej, det kan godt være. Men hvis vi nu alle sammen begynder at tale om det, forholde os til det, måske endda skifter bank eller sætter en månedsløn i bæredygtige aktier, så gør det en forskel. Vi har set det i forhold til den økologiske omstilling, hvor forbrugerne har talt klart og tydeligt med deres indkøb.

Hvad er bæredygtige investeringer?

Bæredygtige investeringer eller ansvarlige investeringer kan være mange ting. Og mange firmaer vil gerne profitere på at have en mere eller mindre grøn profil. Så her skal man holde tungen lige i munden. 


Groft sagt kan man sige at der er fem typer ’ansvarlige investeringer’ -her listet fra mindst til mest bæredygtig tilgang:


  • Positiv screening: Investeringer i virksomheder der er blandt de bedste i deres sektor (fx Morningstars bæredygtighedsrating). 
  • Negativ screening: Frasortering af virksomheder på baggrund af fx kontroversielle forretningsområder (for eksempel våben, kul, tobak) eller kontroversielle sager. 
  • ESG Integration. Står for Environmental, Social & Governance sustainability. Ofte en kombination af de to første screeninger plus en politik for aktivt ejerskab. 
  • Impact investering. Her investeres der målrettet for at løse sociale eller miljømæssige forhold. 
  • Bæredygtige investeringer. Investeringer udvælges specifikt i forhold til bæredygtighed i virksomhederne (SDG Invest og Merkur/Triodos ligger i denne gruppe). 

Så gå din bank eller investeringsrådgiver på klingen, og brug fx denne oversigt til at vurdere hvor stor effekt din investering reelt vil have, når du overvejer hvor du skal placere dine penge.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Bæredygtige investeringer handler også om bundlinje 

Tidligere så mange bæredygtige investeringer som en ren godgørenhedsforretning. Det behøver bestemt ikke være tilfældet. Faktisk er det ofte de firmaer der arbejder mest med bæredygtighed, der klarer sig bedst over tid og gennem evt. kriser. Bæredygtig tilgang til penge er lig stabilitet og indtjening. Kvinder i bestyrelsen betaler sig generelt også.


En kapitalforening som SDG Invest, der screener alle firmaer registrerede firmaer på aktiemarkedet efter deres indsats for FNs verdensmål, har siden deres start i februar 2018 haft et fornuftigt afkast på 8,4 procent.


En anden mulighed er Merkurs svanemærkede investeringsprodukter gennem hollandske Triodos. Det kræver dog at du er kunde i Merkur. Triodos Sustainable Equity, har givet 9,6 procent i samme periode som SDG har eksisteret. Silja fra Merkur Bank gør dog opmærksom på, at der er stor risiko forbundet med investeringer og at historiske afkast som disse tal er, ikke er er nogen garanti for fremtidige afkast. Der kunne lige så godt stå et minus foran tallene.

Hvordan kan jeg være sikker på at investeringen reelt er bæredygtig?

Det ville være skønt, hvis der fandtes en samlet liste over seriøse, bæredygtige investeringsmuligheder. Det gør der bare ikke. Så gør dit forarbejde. Vær kritisk. Stil spørgsmål. Spørg andre med mere erfaring, fx i et Facebook forum som Monevpenny – kvinder der investerer. Husk at mange rådgivere er sælgere og derfor har en interesse i at få dig til at vælge deres produkt.  Stol ikke blindt på bæredygtighedsratings som fx Morningstars sustainability rating, der kan være vildledende, da den blot siger noget om hvor godt virksomheden performer i forhold til andre i samme gruppe.


Liquid error: product form must be given a product

Sådan kommer du i gang med bæredygtige investeringer

1) Giv din bank et eftersyn. Stemmer bankens værdier overens med dine? Hvad tjener den penge på? Har du mulighed for at påvirke den måde den forvalter dine penge på? Facebooksiden ”Skift Bank dag” har mange gode tips. Er renter og gebyrer konkurrencedygtige? Sammenlign på fx mybanker.dk. 


2) Gør dig klart hvad der er mest vigtigt for dig. Menneskerettigheder, klima, miljø, FN’s verdensmål, at hjælpe små nye grønne initiativer i gang, Fairtrade, kvinder i bestyrelsen eller andet? 


3) Få et overblik over hvor mange penge du kan investere. Det kan som regel ikke betale sig at investere mindre beløb, da det koster i gebyr osv. Spar evt. sammen over et år og køb samlet. 


4) Find ud af hvor risikovillig du er. Som regel hænger risikovillighed og udbytte sammen. Alle investeringsfonde har en såkaldt risikovurdering fra Finanstilsynet, som du kan bruge til at sammenligne produkter. Obligationer er normalt sikrere end aktier. Min sunde fornuft siger mig, at jeg generelt ikke skal investere mere end jeg kan tåle at tabe. 


5) Læg ikke alle æg i samme kurv. Spred dine investeringer, så er du mindre sårbar. 


6) Beslut hvad din tidshorisont er. Jo længere, jo bedre. 10-20 år er langsigtet i investeringsverdenen. Hvis du står og skal bruge pengene igen om få år, skal du måske finde en anden løsning. 


7) Overvej hvor meget arbejde du selv vil gøre. Vil du sætte dig ind i sagerne og selv styre dine investeringer, eller bruge en investeringsforening, din bank eller andre til at hjælpe dig? Rådgivning koster som regel et årligt gebyr, vær opmærksom på størrelsen af det. Omvendt giver rådgivning dig ekspertviden i ryggen, som kan være svær at læse sig op til selv. 


8) Søg viden. Fora som Kvindelogen Investeret på Facebook er guld værd. Især hvis du selv vil stå for det hele. Gå til arrangementer, spørg, søg på nettet, læs bøger. 


9) Husk at der skal betales skat af evt. overskud fra dine investeringer. I 2018 skal du betale 27 procent i skat af de første 52.900 kr. i aktieindkomst og 42 procent derudover.


Blogindlægget er skrevet af Naja Habermann, som beskriver sig selv som dedikeret “økonørd” og grøn iværksætter. Indlægget blev oprindeligt udgivet på Najas egen blog på svaneshoppen.dk. Svaneshoppen er Najas online-butik, som forhandler miljømærkede produkter. De fimaer, som nævnes i indlægget, har Naja ikke nogle økonomiske interesser i.

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Vil du blive klogere på minimalisme?

Den lille guide til Minimalisme
199,00 kr

Liquid error: product form must be given a product