Mit 1. år med aktier

En notesbog, hvorpå der står "yearly planner"

Af Troels M. Krogh,

Store Manager i Hästens Store Rødovre & Turguide for Dansk Ornitologisk Forening. 

Min historie

Som total nybegynder i aktieinvestering, vil jeg gerne dele mine oplevelser og erfaringer med jer (som andre forhåbentlig kan få glæde af). Nu kun et år efter jeg startede.Jeg er 61 år gammel, dvs. at jeg ikke har en særlig lang tidshorisont (hvis pengene også skal bruges).


Jeg har siden 2010 boet i en lejet lejlighed på hjørnet af Dybbøls- og Saxogade i København, sammen med min kone. Jeg har fuldtidsarbejde i Rødovre. I september 2017 satte jeg en ejerlejlighed i Hvidovre til salg (den havde været udlejet siden 2010). 


På salgsopstillingen kunne jeg se, at jeg ville få et pænt overskud ved et salg. Jeg var enig med mig selv om at pengene skulle investeres, men dette felt kendte jeg absolut INTET til... Som i SLET INTET! - Pengene skulle ihvertfald ikke blive stående på en “bankbog” til 0 procent i rente. 


Så jeg gik igang med at søge information om investering. Det første sted, og der hvor jeg brugte mest tid, var på YouTube. Endvidere hjemmesider fra banker og investeringsforeninger og lignende. 


Efter al den information jeg proppede ind i mit hoved, blev jeg enig med mig selv om, at halvdelen af overskuddet fra lejligheden skulle investeres. Resten bruges på møbler, en rejse, min runde fødselsdag og indfrielse af gæld. 


Lejligheden blev solgt i december måned, med overtagelse den 15. januar 2018. Så nu vidste jeg præcis, hvad jeg havde af penge.


Liquid error: product form must be given a product

Min strategi

Jeg lagde nu en strategi, der hed: 
- Investering i en passiv forvaltet indexforening tiltaler mig mest. Her er omkostningerne lave og aktierne spredt. 

 - Jeg køber kun investeringsbeviser i afdelinger, der giver udbytte (udbyttet betragter jeg som den rente, jeg i gamle dage ville have fået på en bankkonto). 

 - Senere har jeg også købt enkeltaktier. Her har jeg den regel, at jeg kun køber i store, gamle, sikre firmaer. Der giver udbytte, OG har en gennemsnitlig opadgående aktiekurve over de seneste 20 år (må ikke være meget cyklisk). 

Der gik temmelig lang tid inden pengene blev frigivet, men endelig i slutningen af marts 2018 stod de på min konto. Tog så mødet med min bank (Nordea), hvor jeg sagde til min bankrådgiver, at jeg ville investere pengene som følger: 


- 20 procent i Sparinvest Index Globale Aktier min. Risk. 
- 20 procent i Sparinvest Index OMX C25. 
- 20 procent i Sparinvest Index Obligationer. 
- Og 40 procent som min bankrådgiver i Nordea selv kunne foreslå. Efter den obligatoriske risikoprofilanalyse, blev det Nordea Basic-3 (en 50/50 procent fordeling af aktier og obligationer) 

Vi aftalte, at han oprettede et depot og købte andele i Nordea Basic 3 samt ringede til mig når det hele var på plads, for at vejlede mig i, hvordan jeg skulle købe investeringsbeviser i de tre Sparindex afdelinger. 

Efter nogle få dage ringede han, og jeg købte investeringsbeviser i Globale Aktier min. Risk, med min bankrådgiver i røret. Det gik fint og de to andre købte jeg selv. 

Nu gik jeg igang med at lære siden, Nordea Investor, med mit depot at kende.

Kort efter sommerferien blev jeg træt af Sparinvest afdelingen med obligationer, DER SKETE INTET... Så den solgte jeg og købte mig ind i Sparinvest Index USA Growth.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Det første udbytte

I februar i år modtog jeg mit første udbytte af min investering i Nordea Basic-3. Det var pærelet, skatten holdt Nordea tilbage, og indsatte resten på min pluskonto (den der er tilsluttet mit depot). Lidt som at få en ekstra løn.


Fra start af, var jeg ikke sikker på at jeg overhovedet, langsigtet, ville beholde Nordeas aktive investeringsforening, specielt grundet omkostningerne. Det skulle komme an på en prøve... og Nordea tabte!

Livet er for kort til obligationer

Jeg fik 2 procent i udbytte - hvilket jeg absolut ikke var tilfreds med. Det ligger nok i to ting: Den store mængde obligationer og den aktivt forvaltede foreningsomkostninger. Udbyttet blev brugt til at købe op i Sparinvest Index USA Growth.


To dage efter at udbyttet stod på min konto, satte jeg alle andele i Nordea Basic-3 til salg med en limitering på 14 dage. De blev solgt på 10 dage, med et lille overskud på 1800,- kroner.


Efter et stort forarbejde gik jeg igang med at købe nyt for pengene. Efter de regler, og den strategi, jeg har skrevet ovenfor. Det blev til: Sparinvest Index Emerging Market.


Samt mine første enkeltaktier: Ørsted, Danske Bank, Nordea Bank og Tryg.


I månederne marts og april skete der forskelligt: Midt i marts fik jeg udbetalt min opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Med de penge købte jeg bl.a. aktier i Scandinavian Tobacco Group og Topdanmark.


I marts og april måned var der udbyttebetaling fra de aktier, jeg havde købt.

I starten af april måned hævede jeg en lille kapitalpension og købte op i mit depot samt investeringsbeviser i to aktivt forvaltede investeringsforeninger: Sparinvest Danske Aktier og Nordea Invest Nordic Stars. Det brød mine passive investeringsideer. Af nysgerrighed gennemgik jeg en dag de aktivt forvaltede afdelinger hos Sparinvest. Faldt over en med danske aktieselskaber, og kunne se at den gennem de seneste fem år havde givet nogle meget store udbytter, på mellem 10 og 40 kroner pr. investeringsbevis. Så det er et forsøg jeg giver et år


Endvidere har jeg længe haft et stort ønske om at investerer i et index med nordiske aktier. Kunne ikke finde noget hos Sparinvest, men fandt så Nordic Stars hos Nordea. Den får også et år…

Konklusion

Som jeg har skrevet øverst, er mit mål at få forrentet mine penge. Jeg har ikke tid eller lyst til at gamble med dem. Det udbytte jeg fra 2020 får hvert år, betragter jeg som “erstatning” for de renter banken ikke giver - penge vi kan bruge på os selv. 


Så bare ved at flytte mine penge over i aktier, har jeg i 2018 fået et udbytte på 21.500 kr. Det tal bliver helt sikkert meget højere de følgende år, da jeg nu har mere erfaring med, hvordan tingene hænger sammen. Hertil skal så lægges det afkast (lige nu kr. 24.000,-) jeg tjener den dag, jeg sælger aktier og investeringsbeviser. Min fremtidige forventning er et årligt udbytte på mellem 26.000,- og 30.000,- kroner. Det synes jeg er en fin forrentning af mine penge. 


De risikoprofiler man udfylder, som privatperson, mener jeg er meget misvisende, ihvertfald på mig, og min investerings-strategi. Jeg bliver altid gul, og så vil de proppe mig til med obligationer, der ikke giver de renter, jeg forlanger. I virkeligheden er jeg overhovedet ikke villig til at miste en eneste krone af min investerede kapital. Og dette kan efter min mening sagtens gøres kun med aktier. Der giver et fint årligt udbytte.Er der nogen der tror på, at Danske Bank, Nordea Bank, Tryg, Topdanmark eller Ørsted, lukker? Nej, vel! Og til trods for, at begge banker rodede rundt med nogle forfærdelige aktiekurser i 4. kvartal sidste år gav Nordea lidt over 5 kr. og Danske Bank næsten 10 kr. i udbytte pr. aktie. 


Når jeg gør op, hvad jeg havde investeret frem til datoerne for udbyttebetalingen, har jeg fået forrentet mine penge med omkring 6 procent, hvilket jeg er ok tilfreds med det første år. 


Dertil skal så lægges de 24.000,- kroner der er i overskud/urealiseret gevinst på min portefølje lige nu. 

 

For halvandet år siden vidste jeg INTET om investering i aktier. Den viden og erfaring jeg har i dag, skal nu bruges til at flytte lidt rundt i min portefølje, købe op, og købe nyt! Herfra forventer jeg at få et langt større udbytte og afkast til næste år. 


Jeg håber andre kan bruge noget af det jeg har skrevet. Måske specielt andre omkring min alder, der står med penge fra bolighandel, pensioner eller noget andet og som ønsker at sikre pengene med renter.  

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr