Hvad er spiller-bias (gambler fallacy)?

Gambler fallacy er en interessant bias, der er relevant når vi taler investering. Dette bias henviser til en tendens til at tro at tilfældige begivenheder er mere eller mindre tilbøjelige til at ske igen som følge af en anden begivenhed eller en række begivenheder. Logisk set så er dette ukorrekt. Tidligere begivenheder har ikke indflydelse på om, og hvordan begivenheder vil udfolde sig i fremtiden.For eksempel, hvis man slår plat eller krone. Hvis mønten er blevet kastet 20 gange og den hver gang er landet på krone, så vil en person med gamblers fallacy måske vurdere/forudse at mønten næste gang har større sandsynlighed for at slå plat. Fordi den har jeg slået krone så mange gang i træk at næste gang må være plat.Denne argumentation er helt forkert. Sandsynligheden for at slå plat eller krone er altid 50 %. Fordi hver gang er en separat begivenhed, som intet har med den forrige at gøre. Derfor har tidligere udfald ikke noget at sige om med fremtiden. 


Gambler’s Fallacy ved investering
I nogle situationer sker det at investorer ligger under for Gamblers Fallacy. For eksempel tror nogle investorer, at de skal sælge ud af en position, hvis den er gået op over flere handels sessioner. Tanken bag denne handling er, at positionen næppe vil fortsætte med at stige. Omvendt holder nogle investorer fast i en aktie, der er faldet i flere sammenhængende sessioner, fordi det ser ud til, at det er tid til at den stiger igen. Der er selvfølgelig andre faktorer på spil, og disse situationer er mere kompliceret end en omgang plat eller krone. Men denne tankegang reflektere alligevel gamblers fallacy. 


Hvordan undgår man Gambler’s Fallacy
For at undgå spiller bias skal investorer huske på, at oddsene for et bestemt udfald, er det samme, uanset hvad der gik forud for det. Dette gælder både på aktiemarkedet samt i de nævnte eksempler ovenfor. Køb af aktier fordi du tror, at den langvarige tendens sandsynligvis vil vende om på et tidspunkt, er i højere grad et eksempel på irrationel adfærd. Investorer bør snarere anvende fundamental - og/eller teknisk analyse for at forudsige, hvad der vil ske med en trend.