Pensionsopsparing

En kvinde, som ligger i en swimmingpool og ser ud over havet

Introduktion

Hvad er en pensionsopsparing? Hvordan sparer jeg bedst op til pension? Hvornår skal jeg gå i gang? Hvor meget skal jeg lægge til side? Vi har interviewet Pia Ottosen, pensionsrådgiver i PFA Pension, som giver gode råd til netop dette.


Pia Ottosen har beskæftiget sig med pension gennem hele sit arbejdsliv og med sin enorme erfaring i bagagen, har hun skrevet bogen Den lille guide til Pension, som er en nem guide til pensionsopsparing. I anledningen af bogens udgivelse har Sarah Ophelia Møss inviteret Pia for at tale om pensionsopsparing til afsnit 12 af Ophelia Invest Talks. Denne artikel er skrevet på baggrund af selvsamme podcast-interview.

Hvad drømmer du om?

Pia er en ægte ildsjæl og fastslår, som noget at det første da Sarah og hende sætter sig over for hinanden med mikrofonerne tændt, at pension udover at være virkelig vigtigt også er utroligt interessant: “Fordi pensionsopsparing giver mulighed for at indfri drømme på den lange bane og opnå økonomisk frihed den dag, man ønsker at stoppe med at arbejde”.

Hvornår skal man spare op til pension?

For at have råd til at leve en god pensionstilværelse anbefaler Pia, at man som udgangspunkt skal gå i gang med at spare op, så snart man er færdiguddannet og får fuld løn. Hvor meget, du skal lægge til side, afhænger af din alder. Er du for eksempel tidlig færdiguddannet som 25 årig, anbefaler Pia som udgangspunkt, at du lægger 9-12 procent til side om måneden. Så er du rigtig godt stillet. Når du er over 30 år, anbefaler hun, at du lægger 15-20 procent til side. 


Det er altså ikke i starten af din karriere, at du behøver at lægge meget til side. Det vigtigste er at du er i gang. Omvendt, hvis du for eksempel senere i livet finder ud af, at du ikke har lykkedes med at spare op til din pension, så er der ingen grund til at “kaste håndklædet i ringen”. Det er nemlig aldrig for sent at gå i gang.Det er en rigtig god idé at starte tidligt med at spare op, men der er altså ikke noget tidspunkt, hvor det er for sent. Kig på dit udgangspunkt og tag fat, hvor du er, anbefaler Pia.


Liquid error: product form must be given a product

Hvor mange penge er nok?

Hvor mange penge, du har brug for som pensionist, afhænger af, hvilket liv du gerne vil leve. Det kan være rigtig svært at forestille sig flere år i forvejen, men det er det spørgsmål, du bliver mødt af af en pensionsrådgiver, når du skal lave en opsparingsplan. 


Som udgangspunkt anbefaler Pia, at du skal have en samlet formue på 10 gange din årsløn, når du går på pension. Hvis for eksempel din årsløn er 400.000 kroner, skal du have sparet 4 millioner kroner op på din pensionsformue.

En sejlbåd, som altså henviser til den frihed man kan få hvis man har en god pensionsopsparing

Vil du lære mere om pension?

Den lille guide til Pension
199,00 kr

Udover ens personlige pensionsformue får man som pensionist også udbetalt folkepensionen, som udgør 76.000 kroner om året før skat, samt ATP, en lovpligtig pensionsordning, som næsten alle indbetaler til, fortæller Pia. Begge disse ting tæller som en del af din pensionsformue. 


For at kunne leve af den her sum penge er det naturligvis en forudsætning, at man lægger sin livsstil om, hvilket også sker helt naturligt. De ting vi bruger penge på livet igennem, handler meget om at etablere os. Hvor meget og hvor lidt man laver om på sin livsstil, skal gerne reflekteres i ens opsparingsplan.

Hvordan laver man en god pensionsopsparing?

Når man skal lave en plan for sin pensionsopsparing, er det rigtig vigtigt, at man sætter sig ned først og kigger på, hvad er det for et mål jeg har? Hvor er jeg i dag og hvad vil jeg gerne som pensionist? Hvornår vil jeg gerne stoppe med at arbejde? Hvad er mine drømme og hvad skal der til for at realisere dem? Det er rigtig vigtigt at gøre sig klart, understreger Pia.


Derefter, hvis målet for eksempel er 10 gange årsløn, så skal man overveje, hvordan man vil spare dem op. 


Tre veje: 

1) Pensionsopsparing gennem et pensionsselskab/bank 

2) Køb af ejerbolig 

3) Frie midler


Der er også andre måder at spare op på, men disse tre er de mest anvendte. Hvordan, du bedst sparer op, kommer an på din situation, og hvad der fungerer er bedst for dig. Her kan det være en ide at tale med en rådgiver, for at lægge en god plan. Eller tale med sine gode venner, anbefaler Pia. Bare man gør sig nogle tanker om sin pension, er man allerede rigtig godt på vej.


Du finder den bedste og mest kompetente rådgivning, der hvor du har din pensionsopsparing, fortæller Pia. Hvis du ikke sparer op til pension hos hverken en bank eller et pensionsselskab, kan du med fordel søge vejledning hos uvildige selskaber.  

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Hvad med jobskifte?

Skifter man job, er det rigtig vigtigt at tage et kig på både ens nuværende pensionsopsparing samt den nye og sammenligne vilkårene. Bare brug én time på det, anbefaler Pia, så er du langt.Det man skal undersøge er, om der er nogle særlige vilkår, man skal være opmærksom på. Man skal især se efter, hvornår man kan få pengene udbetalt og hvorvidt man fortsat er forsikret (tab af erhvervsevne dækning og livsforsikring). Hvis datoen for udbetalingen eksempelvis er anderledes i den nye aftale, kan det være en fordel at få det rettet, forklarer Pia. 


Hver gang, der sker store ændringer i ens økonomiske situation, er det vigtigt at kigge på ens pensionsopsparing. For eksempel, hvis man går op i løn eller ned i løn, op i tid eller ned i tid, tager barsel, orlov, eller arbejder i udlandet. Hver gang skal man bruge én time på at kigge på sin opsparing, anbefaler Pia. Så undgår man ubehagelige overraskelser senere hen, idet vilkårene for ens pensionsopsparing ændres hver gang ens økonomiske situation ændrer sig. Det er vigtigt at forholde sig til ændringerne og justere løbende. Det kan være ved at lægge enten mere eller mindre til side i nogle perioder.Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr
En glad kvinde på en mark, som har helt styr på sin pension

Hvordan ser pensionsopsparing ud i fremtiden?

Arbejdsmarkedet ændre sig markant i disse år og samtidig lever vi længere. Det har stor betydning for pensionsopsparingen, fortæller Pia. I dag skifter vi hyppigere job end tidligere, har kontraktansættelser uden pension samt ansættelser i udlandet, hvilket kommer til at betyde at flere falder ud af pensionssystemet i perioder og derfor selv skal være opmærksomme på at spare op. Det vigtigste vi kan gøre er at huske hinanden på pension, så vi alle husker at tage hånd om det, fortæller Pia.

Gode pensionsråd

Pias bedste råd: Har du dyr gæld, med høje renter, så se at få den afdraget. Derefter bør du begynde at spare op til din pension.Sørg for at betale lidt ekstra ind på din pension, hvis du ved, du skal på orlov eller barsel. 1-3 procent ekstra kan være nok til at gøre op for tabet. Kig på din pension engang i mellem. Tag stilling til, om du sparer op på den måde, der giver mest værdi for dig.Når der sker noget med vores løn, så sker der også noget med vores pensionsopsparing. Tal med dine venner om det, søg rådgivning og forhold dig til det.


Pias bog Den lille guide til pension er med formål at give alle danskere adgang til letforståelig viden om pensionsopsparing. Bogen guider dig til at komme i gang med at få overblik over din egen pensionsopsparing samtidig med, at den klæder dig tilstrækkeligt på til at kunne tage stilling til og beslutninger vedrørende din pension. 

Pia fortæller: “Bogen er skrevet til min søster, til damen i toget, manden i bilen. Til alle danskere som gerne vil bruge deres tid på alt muligt andet end pension, men som ved, at det er vigtigt at forholde sig til.” 


Asger Aamunds råd til fremtidens pensionsopsparing er især målrettet unge: “Drop den traditionelle pensionsopsparing, sæt i stedet 10% af din løn i C25 aktier, over en periode på et helt arbejdsliv vil du have slået den traditionelle pensionsopsparing i banken eller pensionsselskabet, fordi C25 vil vækste” (Interview på Nordic Invest Camp, 23/3/2018)


Du kan lytte dig klogere på pension i afsnit 12 af Ophelia Invest Talks, hvor Sarah Ophelia Møss interviewer Pia Ottosen om pensionsopsparing.

Opsummering

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan du griber pensionsopsparing an. Vi har samlet en række pensionsråd fra private investorer i dette blogindlæg og du kan også blive endnu klogere i Pias bog Den lille guide til Pension. Desuden kan du kan lytte dig klogere på pension i afsnit 12 af Ophelia Invest Talks, hvor Sarah Ophelia Møss interviewer Pia Ottosen om pensionsopsparing. 

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Vil du lære mere om pension?

Den lille guide til Pension
199,00 kr

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr