No 3, Min vej ind på aktiemarkedet

En snoet vej, som symboliserer Sarahs vej ind på aktiemarkedet

23. februar 2018

Dette indlæg er oprindelig udgivet på investeret.dk


Jeg har altid haft en ro vedrørende penge. Selv når der ingen var, ja, endda når der faktuelt minus var. Har altid vidst, at jeg kunne gå ud og skaffe/tjene de penge jeg havde brug for. Uden på nogen måde at “komme fra” penge. Jeg voksede op på Vestegnens villaveje med den røde Lada parkeret udenfor. Senere er mine midler vokset gennem privilegier, held, snuhed og hårdt arbejde.


Mit forhold til penge kort fortalt. Comes semi easy, goes super easy og til evig fascination. Som barn i form af Joakim Von Ands fyldte pengetank og som voksen i form af aktiemarkedet. Begge dele virkede stort set lige utilgængelige.


Det var sådan det var. Nu er det anderledes.


Jeg havde nogle penge placeret på højrentekonti frem til renten faldt og aftalerne ikke kunne fornyes. Det var lidt øv. Så foreslog min bank, at de placerede pengene i en “pasningsordning”. Kært tænkte jeg – mine penge er ligesom vuggestuebørn eller smågrise der nu bliver passet ude. I bankverdenen betyder det dog blot, at de investerede mine penge i aktier og des lige efter en samtale om min risikoprofil. Og det gik sådan set fint nok. Ikke prangende men nogenlunde samme afkast som højrentekontiene. Indtil en dag jeg hørte nogen omtale min nuttede pasningsordning som “et leverpostejs-produkt”. Og der skal jeg ellers nok love for, at der blev fyret op under mig. Den ville jeg ikke have siddende på mig.


Så med pengene alligevel frigivet fra “vuggestuen” grundet noget boligrelateret, samt en lang (studiefri)sommer foran mig tænkte jeg, så er det nu, nu får vi styr på “det der aktiemarked-halløj”. Og jeg vidste det ikke der, men jeg kan godt være ret grundig når det tager mig. Sådan virkelig grundig. For det skulle sørme være ordentligt. Jeg havde hverken lyst til, at miste de mange penge jeg nu selv stod for, at skulle forvalte, ej heller, havde jeg lyst til, at miste min kinamands tro på, at jeg er hende der kan alt. Helt selv. Jeg var altså investeret i mit projekt på flere niveauer.


Men der er ikke meget, der er værre i min optik end at stå foran nyt land, jeg gerne vil indtage og vide nada. Det der med at føle mig uvidende matcher helt ekstremt dårligt med min “jeg kan alt attitude”. Men jeg ved også af erfaring, at hvis jeg tager et lille skridt, og et til, og et til og fortsætter med det, bliver jeg klogere. Så jeg påbegyndte min research. Ingen bøger, det rækker min tålmodighed ikke til, ej heller blogs, men mange meget lange tråde i diverse aktie- og investeringsfora på Facebook, websitet Morningstar blev hyppigt besøgt, Millionærklubbens podcast lyttede jeg til dagligt, jeg mødtes med ligesindede, spurgte min investeringskyndige stedfar til råds samt googlede alt jeg ikke forstod. Hvilket var en del. Og sådan blev jeg ved med at læse, og følge med, og researche alle de ting, jeg før ikke vidste hvad var, indtil der lå en uhyre gennemtænkt strategi for mine samlede investeringer. En strategi jeg også løbende havde bedt andre vurdere.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Og så åbnede jeg et depot til aktiehandel. Eller, det vil sige, jeg dansede rundt om tanken om at åbne et depot i nogle uger, og så gjorde jeg det. Derefter gik nogle uger med samme dans op til første overførsel af blot en enkelt lille procent af min samlede investeringspulje til depoter samt inden første handel blev gennemført. Jeg var simpelthen så nervøs for ikke at få læst “alt det med småt”, for ikke at kunne få mine penge ud igen og for, at jeg ville tabe alt i samme sekund jeg købte det. Selv nu, i omegnen af 150 handler senere, holder jeg stadig vejret når jeg trykker køb og sælg.


Strategien efter den fire-seks måneder lange research-periode var, at sætte en tredjedel i enkeltaktier fra det danske C20 indeks, en tredjedel i virksomhedsobligationer samt en tredjedel i investeringsforeninger fordelt 50/50 i aktive/passive fonde. Desuden ville jeg være bredt eksponeret geografisk og inden for diverse sektorer. Det var planen. I praksis viste det sig, at virksomhedsobligationer ikke var smart til mig, af grunde som jeg gerne uddyber ved anden lejlighed. Det viste sig også, at jeg var lidt mere risikovillig end ventet og nysgerrig på andre aktier end de blot tyve der er i, ja, C20 indekset. Så min teoretiske plan ændrede sig i mødet med virkeligheden, som det vel så ofte er tilfældet.


I dag har jeg to tredjedele af mine investerbare midler stående i enkeltaktier i et depot og den sidste tredjedel i et andet depot kun med fonde. I aktiedepotet som jeg forvalter meget aktivt, hvilket i praksis vil sige, at jeg handler ca fem gange ugentligt, huserer særligt amerikanske tech-aktier (semiconductor, cloud), nogle enkelte C20 aktier, en del biotek plus lidt blandede bolcher der giver mig den ønskede spredning. Der ligger typisk mellem 15-20 aktier i depotet.


Fondsdepotet eksponerer mig via mine pt 12 fonde mod henholdsvis: det globale marked, Asien, Indien, Emerging Markets, Europa, Danmark samt mod sektorerne Semiconductors, Chemicals og Robotics/AI. Nogle både via en aktivt samt en passivt forvaltet fond – jeg kører en lille intern konkurrence mellem de to former for fonde.


Min fordeling er ca 40 procent i indeksfonde, 30 procent i aktivt forvaltede fonde og 30 procent i ETF’er.


Jeg er foreløbig rigtig godt tilfreds med både min strategi, som jeg tilpasser as I go, samt mit foreløbige afkast på samlet set ca 5 procent på tre måneder.


Mine gode råd, tyvstjålet fra andre, er:

  1. Invester max 8 % i en enkelt aktie (jeg har det personligt bedst med 6%) dog gerne minimum 5000,-
  2. Sørg for at være bredt eksponeret både i forhold til sektorer samt geografisk
  3. Vær tålmodig, noget jeg selv øver mig i dagligt

Men det vigtigste er bare at komme i gang. På den måde som passer allerbedst til dig. Og alle vi andre er her til gensidig støtte og sparring.


Kh Sarah

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Følg med på YouTube