No 4, Klar parat start

Et hestevæddeløb, som henviser til indlæggets titel: klar, parat, start

25. februar 2018

Dette indlæg er oprindelig udgivet på investeret.dk

En lavpraktisk guide til de første spæde skridt ud på det finansielle marked

Investeringsbank:

Vælg hvorigennem du gerne vil gøre dine investeringer. Det kan være din egen bank eller en af investeringsbankerne. Flere af dem har fx lavere gebyrer end ens egen bank. Af dem kan nævnes de tre mest gængse for fritidsinvestorer: Saxo Bank, DeGiro, Nordnet. Der er flere muligheder, som typisk er rettet mod investorer med mere erfaring samt et højt handelsfrekvens, fx mange handler dagligt


Depot:

Åben en konto/et depot – eller flere: det er gratis at have flere depoter samt flytte dine penge rundt mellem dem (og din almindelige bankkonto), men det koster et gebyr, hvis du vil flytte aktieposter rundt, efter de er indkøbt i et depot. Det kan altså godt betale sig, at lægge en strategi for dette inden du begynder at handle. Du kan fx overveje, om du vil have forskellige depoter til forskellige typer af værdipapirer, risikoprofiler eller tidshorisonter.


Investorprofil:

Overvej evt om ting som etik/ansvarlighed, ligestilling mellem kønnene på direktionsgangen, en personlig tilknytning til en virksomhed (fx et tøj-/bilmærke du selv bruger), maksimal profit eller andet har særlig betydning for dig og derfor er noget du kan være opmærksom på, når du vælger aktier/investeringsforeninger.


Økonomi:

Overvej om du har mulighed for at investere for fx et fast månedligt beløb, et varierende månedligt beløb, en mindre opsparing, en større opsparing eller en blanding.


Tidshorisont:

Overvej hvor længe du evt vil kunne undvære de penge de investerer. Hvis der kommer en større korrektion i markedet, vil dine penge potentielt være mindre værd i en kortere/længere periode. Det er ærgerligt ikke at have tid til at afvente den efterfølgende optur. Sørg hellere for at have tilpas med penge stående i banken, så du ikke bliver tvunget til at sælge på et uhensigtsmæssigt tidspunkt.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Risiko:

Overvej hvad din risikoprofil er. Er du til høj risiko: fart, kurser der stiger/falder meget, sus i maven og deraf behov for megen følgen med i markedet, nyheder og dit depot. Eller er du til lav risiko: ro i sindet, stabilitet, ej behov for at følge for meget med. Det kan være svært helt at vide før man begynder, men mærk efter som tiden går og din erfaring bliver større og giv dig selv plads til at skifte mening.


Start:

Her kan du så enten lave en komplet strategi (hvilket du kan læse mere om i næste indlæg) eller kaste dig ud i det og lære det løbende. En mulighed er fx at købe en enkelt aktie og potentielt også en enkelt investeringsforening, evt i hver sit depot. Så vil du stille og roligt begynde at lære din valgte handelsplatform at kende.


Entry/exit:

Hvornår skal man købe og sælge. I starten (såvel som senere) kan det være en mulighed at kigge på fx en akties graf for en dag/uge/måned. Derefter vælge et punkt i “dalene”, som kursen har ramt flere gange og vælge det som sit entry punkt. Når man gerne vil sælge, kan man gøre det samme, men omvendt. Vælg et punkt på toppene, som kursen har ramt flere gange eller som man med rette kan forvente, at den vil ramme senere. Dernæst vælger man, hvor lang tid man vil vente på at kursen ramme ens entry eller exit punkt, fx en dag, en uge eller en måned eller mere.Hvis det er din stil, så kan du evt holde øje med en aktie gennem nogen tid før du placerer din ordre. Det kommer an på ens tålmodighed og stil.


Afkast/tab:

Overvej hvor mange procents afkast du gerne vil opnå med aktien. Det kan fx være, at du har hørt, at en akties pris pt er 10$ og forventes at ramme 15$ i løbet af et halvt år, dvs en forventet 50 procents stigning. Så kan du evt planlægge at sælge, når du er oppe med 40 procent (hellere sikre gevinst i tide end at miste hele afkastet, ved et potentielt fald i kursen. Mange platforme kan sættes til at sælge automatisk, men man kan også selv holde øje (det gør jeg fx).Hvis du er i tvivl om, hvad du kan forvente af en aktie, kan du også beslutte at sælge, hvis du går meget i minus, fx efter 10 eller 20 procent. Men medmindre at virksomheden oplever meget stor konkurrence og/eller der er risiko for at den går konkurs, kan kursen potentielt stige igen senere. Kig evt på kursen bagudrettet, uden at det dog på nogen måde er en garanti for den fremtidige udvikling.


Kh Sarah

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Følg med på YouTube