No 6, Platformene, kurtagen & den langsomme blondine

Et billede af en mand, som holder en elpære. Dette symbolisere læring generelt.

5. marts 2018

Dette indlæg er oprindelig udgivet på investeret.dk


Så kom dagen endelig, hvor jeg gennemførte min første handel på handelsplatformen DeGiro. Nogle vil måske klukle, når jeg nu her beskriver, hvordan jeg ikke rider samme dag som jeg sadler. Fordi det modsatte så ofte er tilfældet. Men når det kommer til mine penge, og i virkeligheden nok udelukkende når det kommer til dem, så har jeg det med at danse rundt om den varme grød i pænt lang tid. Jeg er simpelthen ræd for, at de forsvinder ud i den blå luft. Kvik nok ved mange andre lejligheder, men når det kommer til online/teknik/flere ledninger på een gang og deslige, så er jeg så blond som jeg syner.


Velvidende at jeg har kunnet spare ca 75,- ved hver enkelt handel med amerikanske aktier i kurtage ved at handle dem på DeGiro fremfor Nordnet, er det i måneder blevet ved tanken.


Min forklaring må være, at det har oplevedes besværligt. At skulle oprette depotet. Overføre nogle penge. Som så i øvrigt var bundet i aktier, der først skulle afhændes, på Nordnet. Så der skulle også træffes beslutninger om hvilke der skulle sælges og hvilke der skulle blive hos Nordnet – for nu. For der skal ikke sælges bare for at sælge/skaffe midler.


Der var også hele affæren med at lære en ny platform af kende. Vi snakker en kvinde som holdt fast i båndoptageren længe efter at cd-afspilleren var introduceret. Samme show med cd’erne da det hele kom online. Mobil fik jeg først da en arbejdsgiver mente, at det ville være rart med lettere access til mig. Ja, og sådan kunne jeg fortsætte. Miss Last Mover.


Men, jeg fik oprettet konti ved både DeGiro og Saxo Bank for nogen tid siden. Så langt så godt. Og overførte også lidt penge til dem begge. Til DeGiro et så lille beløb, at det vitterligt kun var for at teste, om pengene virkelig havnede i mit depot. Det var det samme da jeg åbnede min konto hos Nordnet. Jeg ved ikke, hvorfor jeg har så lidt tiltro til alt on the WWW. Jeg tænker hver gang, at pengene vil ende et eller andet mistænkeligt sted fremfor det tiltænkte. Sådan er det vist bare, når man ikke helt har fanget konceptet bag det der internet-halløj.


Nå, men så gik tiden ellers. Jeg handlede stadig kun på Nordnet, og betalte den tåbeligt høje kurtage hver gang. Indtil den dag, jeg blev ledt over på “det nye Nordnet”. For der er alle gebyrer meget synlige. Og så kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til at køre handlen igennem længere. Så medens jeg jævnligt ærgrer mig over MiFID II reglernes betydning for min adgang til amerikanske ETF’er, blev det også dem der til sidst fik mig til at tage springet til, et for mig, billigere alternativ.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Således presset på (de synlige) gebyrer, og varmet op af måneders dansen om grøden, gennemførte jeg her til aften min første handel på DeGiro. Der står nu en yndig lille aktie midt på dansegulvet i mit depot. Den får dog utvivlsomt mange dansepartnere at vælge mellem inden længe. Der er sat to ordrer i søen, som jeg håber bliver samlet op i morgen. Der er nemlig solgt ud gennem flere uger fra aktiedepotet i Nordnet, pengene er sendt retur til NEMkontoen i Danske Bank, hvor de ved snarlig ankomst bliver skudt afsted mod nye eventyr hos DeGiro.

De fonde jeg allerede har, bliver hos Nordnet, hvor de står lunt og godt i eget depot. Men de nye, i særdeleshed ETF’erne, vil blive købt ind i DeGiro. Der kan man nemlig kurtagefrit købe en ETF hver måned valgt ud fra en alenlang liste. Man kan læse mere om det på DeGiros prisliste.


Liquid error: product form must be given a product

En opsummering af mine depoter

Nordnet

Et aktiedepot med pt ca 20 aktier, hvoraf mange pt holder vejret under vand. Nogle kunne man frygte helt havde glemt vejen op, og jeg har da også nogle gange lyst til at sælge nogle af de røde (har aldrig brudt mig om den farve), men der er faktisk ingen af dem, som jeg ikke stadig tror vil komme op til overfladen igen. Om ikke andet, så blot for en kort bemærkning, hvor jeg kan sælge.

Et fondsdepot med ca 12 fonde, en skøn blanding af aktivt-/passivt forvaltede fonde og ETF’er.


Saxo

Et tomt depot og jeg er ikke helt sikker på, at der kommer noget i det. Dette vil jeg dog skulle beslutte inden alt for længe, da der er et skyhøjt inaktivitetsgebyr der træder i kraft efter nul handel i seks måneder.Trods ophævelsen af minimumsgebyret, og den deraf meget lave kurtage, volder platformen mig nogle vanskeligheder.

Det skyldes formentlig det med de blonde tendenser nævnt længere oppe, men der er nogle aktier jeg ikke kan finde, nogle aktier jeg godt kan finde, men ikke på alle de børser jeg mener de er på, og sådan fortsætter det.


DeGiro

Et spirende aktiedepot.

I starten syntes platformen også lidt svær at finde rundt på, men jeg er ved at have fanget de store træk nu, og de har alt hvad jeg søger på, på adskillige børser. Kurtagen er lav, som i rigtig lav – amerikanske aktier til 4,50 DKK i kurtage (jeg betalte omkring 80 DKK på Nordnet – både ved køb og salg). Realtidskurser efter første køb af en amr. aktie hvilket holder en måned efter købet. På Nordnet er de konsekvent et kvarter bagefter. Det er ret træls synes jeg. Disse ting er naturligvis kun rigtig relevante hvis man handler en del. Det gør jeg.


Der kan være meget, der vejer for og imod, når man skal vælge investeringsbank og platform. Hvis man handler meget, kan der bestemt være penge at spare ved at vælge den ene fremfor den anden. På den anden side er det også vigtigt at føle sig tryg ved den platform man bruger. At kunne finde rundt på den.Men det vigtigste er dog stadig at være med til festen. Om man så betaler lidt mere i døren eller ej.


Kh Sarah

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Følg med på YouTube