No 7, Woman, diversify yourself

En masse kurve med bær, som symboliserer at det er godt at blande sine investeringer bl.a. på tværs af geografi, sektor og kapital

6. marts 2018

Dette indlæg er oprindelig udgivet på investeret.dk


Det er ikke nogen hemmelighed. Diversificering er vigtigt. Meget vigtigt.


Og af en eller anden årsag, går jeg mere op i dette, end så meget andet, som man kunne mene var mindst lige så vigtigt. Som fx ÅOP.


ÅOP kan bare slet ikke få mine kinder til at stråle på samme måde som ‘diversificering’!

Et billede af Sarah, som underviser i diversificering

Men hvad betyder det egentlig i praksis. Hvornår er man spredt nok og er det bedst at komme let og elegant omkring det eller at være lidt mere “elefant” i sin tilgang. Er det bedst at stå for det hele selv eller bedre at lade andre løfte opgaven. Som med alt andet inden for dette felt, er der et hav af tilgange. Således noget for enhver.


Her primært et forsøg på at brede landskabet ud.


  • For det første handler det om at være spredt i de forskellige sektorer. Det er lidt forskelligt hvor mange man her taler om. Jeg har medtaget ni.
  • Dernæst handler det om geografisk spredning. Det giver lidt sig selv.
  • Og slutteligt om at have øje for de forskellige Cap(ital) størrelser en virksomhed kan have.

Alle både tilvalg og fravalg indebærer muligheder og risici.


Og nu vi er ved risici. De mest stabile værdier er (stats og realkredit)obligationer, fast ejendom og kontanter. For mig udgør det kernen/fundamentet i min portefølje. Jeg har ingen obligationer pt grundet det lidet attraktive afkast, men har ejendom, bil og kontanter. Så skulle de finansielle markeder slå revner kan jeg sove trygt som bjørnen i sin lune bolig.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Tilbage til de tre punkter:


Sektorer

Nogle sektorer er mere stabile end andre. Det er de defensive. I de sektorer finder vi de ting som vi altid har brug for. Uanfægtet den verdensøkonomiske situation vil vi gerne både spise, drikke og have el, gas og vand til projekt “mad”. Vi vil også gerne forsikre vores hus, og have lys i det så vi kan se hinanden og vores ting når det er mørkt udenfor. Og så vil vi gerne have lys på gader og stræder.

De ting vi kan undvære, når det går mindre godt med økonomien, er det nye køkken, den nye bil, det nye hus osv. Så byggeriet, bankerne og industrien er mindre stabile sektorer. De kaldes de cykliske sektorer.

Det er godt at have lidt af hvert. I min kommende perfekte portefølje er huset (på mit kontante/ejendomsfundament) bygget af defensive aktier, og taget, som kan blæse af, hvis det virkelig stormer, er bygget af de cykliske.

Et cirkeldiagram som viser de forskellige aspekter i diversificering

Geografi

Når det går godt i USA går det ikke nødvendigvis lige så godt i Europa og omvendt. Danmarks store virksomheder er måske mere stabile end de brasilianske. Man kan købe enkeltaktier såvel som fonde med henblik på en geografisk spredning. Alt dette er værd at læse op på.

Et verdenskort, som viser at Sydamerika er emerging markets

Vil du på seminar?

Fundamental analyse seminar KBH 26.04.20
1.495,00 kr

Market Cap – Cap(ital) størrelse

Der er Large Cap, Mid Cap og Small Cap. Tre forskellige størrelser virksomhed.


De store har noget at stå imod med, de små potentielt gode vækstbetingelser.


Det kan være svært at sælge sine small cap aktier i modgangstider, hvorimod de store kæmper kan være lettere at afhænde – til den rigtige pris (for dem forstås, ikke for dig).


Nogle siger, at hvis blot man vælger tyve aktier fra det danske C25 indeks, så er man globalt/sektormæssigt spredt. Dette da de store danske virksomheder sælger deres varer til hele den ganske verden. Man kan også købe sig ind i nogle investeringsforeninger og på den måde opnå en stor spredning selv for få investerede midler.


Eller man kan gøre det virkelig besværligt for sig selv, som jeg, og gøre lidt af det hele. Plus en masse ekstra. Jeg har altid været fan af toppings.


Således mit første take på et skriv om diversificering. Det bliver med overvejende stor sandsynlighed ikke det sidste.


Kh Sarah

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Vil du på seminar?

Fundamental analyse seminar KBH 26.04.20
1.495,00 kr

Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Følg med på YouTube