Sarahs strategi

Et kompas, som symboliserer strategi ift. investering

Denne artikel indeholder affiliatelinks. Det betyder at hvis du vælger at oprette dig som kunde via et link, støtter du vores arbejde i Ophelia Invest. Det koster dig ikke noget, sker helt automatisk og giver os mulighed for at skabe endnu mere gratis content til dig.


Så kunne jeg endelig være klar med den strategi jeg højt og flot lovede at dele tilbage i påsken - jeg beklager ventetiden :) Som nogle af jer ved, er der SÅ mange ting jeg gerne vil dele med jer af events, podcast, artikler, bøger osv.

Mine overvejelser

I virkeligheden ville jeg gerne være en meget aktiv investor. Jeg synes det er sjovt og har en naturlig sans for overblik der er veludviklet nok til, at jeg kan følge ok med, samt en risiko-tolerance der lader mig både vinde og tabe med nogenlunde samme sind - jeg sagde nogenlunde ;)

Men virkeligheden dikterer, at jeg har meget at se til med mine virksomheder Ophelia Invest og Forlaget Penge. Det har betydet at jeg har været nødt til at sadle om fra mine indledende investeringer, der lagde op til at jeg var over dem hver dag. Det har jeg nemlig ikke været i et godt stykke tid og det brød de sig ikke om. Min nye strategi er derfor mere passiv og automatiseret. Men klar til at blive justeret skulle jeg få mere tid.

Min strategi

Min personlige strategi udgøres af flere elementer. Dels en base af fonde (her er langt størsteparten ETF’er fordi jeg investerer selskabsmidler og ikke frie midler) og enkeltaktier fra blandt andet det danske indeks (OMXC25). Derudover investerer jeg i crowdlending via crowdlendingplatformene Bondora og Kameo, samt små “satellitter” af krypto og guld, og derudover ejendomsinvestering via Kameo. Du kan eventuelt læse mere om crowdlending her, Kameo her og satellit-investering her.


Jeg vil lige indskyde at jeg på grund af salg af bolig og arveforskud, har haft mulighed for at investere en større mængde penge, hvilket har givet mig mulighed for at opnå en meget bred diversificering også over forskellige aktivklasser (fx aktier, crowdlending, ejendom osv). Hvis vi ikke ønsker eller har mulighed for at investere store summer men blot et mindre beløb om måneden, kan det være svært at opnå samme helt store spredning. Her kan vi i stedet fokusere på at investere i brede globale indeksfonde som fx dem Sparindex udbyder.Liquid error: product form must be given a product

Fonde

Når jeg investerer i fonde gør jeg det udelukkende gennem Nordnets værktøj Månedsopsparingen. Her kan vi vælge mellem 1-4 fonde. De fonde jeg har valgt er alle ETFer, men det er fordi jeg som nævnt investerer selskabsmidler. For de fleste private investorer er ETFer ikke nødvendigvis den mest attraktive type fonde grundet beskatningen af ETFer, det kan du læse mere om her.

Mange private investorer er glade for passive fonde på grund af de lave gebyrer. Sparindeks har en del af dem fx sustainability fonden DJSI world KL (for frie midler pga skat) eller DJSI world KL akkumulerende (for pensionsmidler pga skat) er interessante.


Du kan også med fordel starte med at benytte Månedsopsparingen. Den er kurtagefri hvilke betyder at vi kan købe ind uden at betale kurtage (handelsomkostninger). Du kan se en video om Månedsopsparingen og læse mere om fonde her.


Enkeltaktier

Hvis du gerne vil købe enkeltaktier (også), så er SaxoInvestor eller Alm. Brand Trader gode da kurtagen er lav, omkring 0,1 procent af det vi handler for. Vi skal dog investere for minimum 1.000 kroner ad gangen i skandinaviske aktier. Hvis du mest er til amerikanske aktier, så er den hollandske platform DeGiro rigtig fin. Her er kurtagen for fx en handel på 10.000,- kun 4,50 kroner. Det ville koste 10 kroner hos Saxo og 80 kroner hos Nordnet.

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev

Så sørger vi for at du aldrig går glip af nyeste artikel, blogindlæg, event, podcastepisode ligesom der hver uge er et fagligt tema så du bliver klogere.

Mine aktier

Mine valg af enkeltaktier afspejler tydeligt at jeg på mit nuværende tidspunkt, har langt mindre tid til at forvalte mine investeringer end jeg måske nok kunne ønske mig. Det betyder at jeg i højere grad placerer mine enkeltaktie-investeringer i mere defensive og stabile selskaber end jeg tidligere har gjort. Jeg gør mig meget umage for at være diversificeret og sprede mine penge, og dermed aktier, over de forskellige sektorer, i en sådan grad at jeg ikke er overeksponeret for større udsving i en specifik sektor. Du kan læse mere om sektorer og generelt diversificering (spredning) i denne artikel.


Hvis vi zoomer lidt ind og kigger på nogle af mine investeringer i enkeltaktier kan vi starte i forbrugssektoren. Her har jeg blandt andet aktier i helt store udenlandske selskaber som Unilever, Nestlé og danske Carlsberg. Jeg i energisektoren har jeg aktier i Ørsted og i transportsektoren selskabet DSV. Inden for sundhedssektoren har jeg valgt selskabet Roche, en schweizisk medicinalvirksomhed. Jeg har også aktier i banksektoren som ellers oftest betragtes som værende cyklisk, dog har jeg valgt aktier i selskaberne Mastercard og den indiske bank HDFC som jeg tror på har en bedre fremtid end de danske banker. I Indien er middelklassen voksende og mange går til den finansielle sektor i Indien i disse år for at optage lån og tegne forsikringer. Mastercard er en af aktierne i investeringsforeningen BLSs fonde. De er ret seje hos BLS og kåret som vinderne af Thomas Peter Clausen i hans undersøgelse af aktivt forvaltede fonde. Du kan høre Thomas i podcasten Ophelia Invest Talks.


Mange af mine enkelt-aktievalg er også aktier som min kloge stedfar har sagt god for. Han har været i branchen hele mit liv. Han er også forfatteren på Den lille guide til Fundamental Analyse, som du kan læse mere om her

Alternative aktiv-klasser

Alternative investeringer er gerne kendetegnet ved at de bidrager til en øget diversificering i vores portefølje. Men de kan være svære at få adgang til (barrierer for adgang) ligesom de er illikvide og ofte komplekse. I min strategi har jeg valgt at inkludere investeringer i crowdlending, guld, krypto og ejendom.


Crowdlending

Når det kommer til crowdlending, er jeg personligt stor fan af Bondoras platform. Bondora er den største “peer to peer” låneplatform. Jeg har valgt deres “Go and grow” produkt fordi vi her garanteres et konstant årligt afkast på 6,75 procent uden at lave andet end at sætte det op. Fordelen ved Bondora er at deres gebyrer lave og det er nemt og hurtigt at trække vores penge ud igen. Her skal det helt sikkert nævnes at crowdlending-platformene først så dagens lys efter krisen i ‘08. Vi ved derfor ikke, hvordan de vil klare en kommende potentiel krise. Du kan se Bondoras platform her, lytte til en podcast-episode med dem her, og læse mere om dem HER.Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Guld

Jeg har investeret omkring 9 procent af mine penge i guld. Dette fordi guld er negativt korreleret til aktiemarkedet, hvilket betyder at den ene stiger når den anden falder og omvendt. Formålet med det var at helgardere mig mod negative udviklinger i aktiemarkedet. Man kan investere i guld på mange måder, købe en ETF, købe guldmineaktier (hvilket jeg har valgt) eller købe fysisk guld. Min guldmineaktie er Barrick Gold Corp. Jeg købte for et lille år siden og har haft en rigtig flot stigning på frem til nu.


Krypto

Jeg har omkring 5 procent af mine penge investeret i krypto. Jeg har investeret i krypto for at “være med på vognen”, i fald der kommer en positiv udvikling af på det marked. Jeg har investeret i både en Bitcoin “tracker” og en krypto-fond. Min tracker hedder BITCOIN XBT Bitcoin Tracker One XBT Provider med ISIN-koden SE0007126024. En ISIN-kode er lidt ligesom værdipapirets cpr-nr.


Ejendom

Jeg er ret opmærksom på, at det er godt at være investeret i ejendomsmarkedet. Det har nemlig den samme gennemsnitlige flotte årlige stigning som aktiemarkedet på 7-8 procent. Gennem årene har jeg haft både ejerlejlighed og andelsboliger. Både Kameo og Brickshare er gode platforme at “investere i mursten” gennem hvis vi ikke har råd til en hel “ejendom”. Du kan læse mere om platformen Kameo her og platformen Brickshare her. Vi har også podcastafsnit om begge platforme her.

Min egen fordeling af midler

Et cirkeldiagram over den procentvise fordeling af Sarahs midler

Opsummering

Når vi spreder os over både forskellige aktivklasser (aktier, fondsbeviser, crowdlending mm.) og forskellige aktier såvel som spreder os over tid (dvs køber lidt ind hele tiden) er vi som udgangspunkt ret godt stillet. Det med at sprede sig over tid kaldes dollar-cost averaging


Jeg ville nok ikke prøve at regne ud hvilke selskaber der vil henholdsvis stige og falde, det er nemlig rigtig svært selv for dem der arbejder med det til daglig. Jeg ville som nævnt vælge nogle af de store fra det danske indeks, over tid vil de formentlig blive mere værd. Du kan se en video om det danske indeks her.


Husk, det vigtigste er, at vælge en platform, åbne et depot, overføre nogle penge og lave en handel. Det behøver ikke være den rigtige platform, det rigtige beløb eller den smarteste handel. Men ligeså snart du er i gang, bliver det meget lettere at lære. Sådan starter jeg min bog Den lille guide til Investering. Hvis du vil lære mere om investering, er det måske noget for dig. 


Kærligst Sarah

4. Oktober 2019. 

Videre læring og sparring

Hvis du er blevet inspireret og vil lære mere, så kan du eventuelt følgende nedenstående links for videre læring og sparring:


Podcast

Hvis du er glad for podcast-mediet udgiver vi nye episoder af vores podcast Ophelia Invest Talks hver fredag.


Video

Er du glad for videoer? Vi har en stribe korte læringsvideoer på vores YouTubekanal, hvis du subscriber går du aldrig glip af den nyeste.


Facebookgrupper

Hvis du har brug for sparring, er du velkommen i vores to Facebookgrupper, Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark, hvor alle spørgsmål er meget velkomne.


Mangler du noget?

Vi vil altid gerne høre fra dig hvis du har forslag til emner du gerne vil have belyst. Send os er mail her.

Ansvarsfraskrivelse

Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Samarbejder

Hos Ophelia Invest omtaler vi som udgangspunkt kun virksomheder som vi selv finder interessante og vedkommende. Vi modtager i nogen grad kommission og/eller betaling for annoncering fra virksomheder, der er omtalt på hjemmesiden. Når det er tilfældet søger vi samme grad af objektivitet som man kan finde hos andre professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering lader os skabe nyt indhold om investering, opsparing og privatøkonomi bredt set såvel som afholde nye spændende events. Husk altid at historiske afkast ikke er en garanti for de fremtidige og at man som udgangspunkt ikke bør investere for penge man vil være ked at miste adgangen til i en periode af uvis længde og i yderste instans potentielt helt miste.

Nyhedsbrev?


Liquid error: product form must be given a product

Affiliate link: Hvis du opretter din bruger på Nordnet igennem dette linkstøtter du Ophelia Invest, så vi kan lave endnu mere gratis content til dig.


Vil du lære at investere?

Den lille guide til Investering
199,00 kr

Følg med på YouTube