Ugen der gik - uge 50


HVAD VAR VIGTIGT PÅ AKTIEMARKEDET I UGEN DER GIK, 

 OG HVAD HOLDER VI ØJE MED I NÆSTE UGE?Astralis sigter mod stjernerne og rammer plet i dansk børsintroduktion


Det danske e-sportshold, Astralis, kunne i denne uge skrive dansk børshistorie, da virksomheden i en udramatisk og vellykket seance tog sine første skridt som børsnoteret virksomhed. 


Astralis, som er blandt de førende på den globale e-sports scene, blev i mandags børsnoteret, og virksomheden proklamerer således tydeligt det høje ambitionsniveau og de store forventninger til den generelle e-sports branche. Børsintroduktion kan, på trods af de store armbevægelser, bedst af alt karakteriseres som en rolig og stabil affære. Aktien gik i handel ved åbningskurs 8,95 og endte i samme kurs ved lukketid.


Forinden børsnoteringen var Astralis-aktien overtegnet med hele 77 procent, hvilket betyder at ambitionen om en kapitalindsprøjtning på 150 millioner kroner allerede var så godt som sikret, da der var efterspørgsel for 222 millioner kroner. Dermed havde virksomheden allerede opnået stort momentum og medvind, og Astralis kunne uden den store ængstelighed se til, mens aktien blev introduceret på den danske minibørs, Nasdaq First North, som ejes og drives af Nasdaq - en minibørs er en børs, som oftest huser small-cap virksomheder, og Astralis er således med en børsværdi på en halv milliard allerede en tung spiller i de nye omgivelser. 


Astralis tager således visionære spadestik i kampen om at være på toppen af den globale e-sports scene med denne nylige børsintroduktion. Endvidere kunne Astralis i forlængelse af børsnoteringen meddele, at de har ambitioner om at samarbejde med fodboldgiganten Juventus om at udvikle et e-fodboldhold. Dette eksemplificerer på fin vis, de visioner og den store fremdrift som e-sportsbranchen i denne tid danner rammer om, og Astralis er på nuværende tidspunkt frontløber i denne kamp.  
Dansk økonomi har medgang i en tid med modgang


Dansk økonomi er fortsat en succes i en fortælling om vækst og vindmøller, og Danmark leverer, på trods af recessionssignaler og en skrantende europæisk vækst, fortsat solide præstationer. 


Nationalbanken har i disse uger fremsat en række væsentlige prognoser og konkrete rammer for dansk økonomi, og det synes, at dansk økonomi svømmer mod strømmen af negativ vækst og ellers faretruende signaler fra vores omgivelser. I det igangværende år forventes der, jævnfør Nationalbanken, en vækst i BNP på 1,8 procent, hvilket er ganske imponerende estimater i en tid, hvor vores naboer Tyskland og Sverige har minusvækst. I denne uge kom det desuden frem, at der var et overskud på betalingsbalancen for oktober på 23,6 milliarder, hvilket med hverdagssprog betyder, at eksporten har været væsentligt højere end importen i denne måned. Betalingsbalancen er lig eksporten fratrukket importen. 


Men hvordan kan Danmark, i stor kontrast til omkringliggende lande, bevæge sig forholdsvist gnidningsfrit igennem denne tid af økonomiske faresignaler? Ifølge chefanalytiker fra Dansk Industri, Allan Sørensen, er det især det stigende salg af medicin og vindmøller, som skaber de progressive konditioner for dansk økonomi. Danmark har altså et stabilt afsæt i meget defensive virksomheder, hvilket betyder, at vi har en vis modstandsdygtighed i krisetider. En defensiv aktie/virksomhed har den grundlæggende betydning, at der er færre udsving og mindre nedgang, når den globale økonomi eller konjunkturen ændres, og dette eksemplificeres netop med dansk økonomi på nuværende tidspunkt. 


Vi kan som almene investorer tage ved lære af denne lektie, som dansk økonomi på nuværende tidspunkt portrætterer.De defensive aktier kan være favorable at inkorporere, i forhold til risiko i vores aktiehandler. En simpel måde at minimere vores risiko er netop at dedikere bestemte dele af vores portefølje til defensive aktier, og vi bør optimalt set altid sikre os mod regnvejrsdage og modgang.  
Ørsted skitserer linjer i fremtidens samfund med satsning på grøn brint


Den danske energivirksomhed, Ørsted, er i denne tid på jagt efter fremtidens grønne satsninger, når det kommer til grøn omstilling og et sundt indtægtsgrundlag. Dette synes potentielt inden for virksomhedens synsfelt med brugen af brint. 


Den delvist statsejede virksomhed Ørsted, som tidligere hed DONG, har i de seneste år eksekveret mange vellykkede manøvrer for fortsat at være blandt de førende teknologiske- og virksomhedsmæssige sensationer på det globale marked. I sommeren trådte virksomheden ind på det amerikanske marked for havvindmøller, og nu er Ørsteds CEO, Henrik Poulsen, igen på banen med nye initiativer på virksomhedens vegne.


Brint er kort sagt, en måde hvorpå virksomheden potentielt kan lagre de massive mængder energi, som de voluminøse vindmøller producerer. Brint vil uomtvisteligt, såfremt de store armbevægelser konverteres til resultater, blive en såkaldt “blockbuster”, hvilket mere prosaisk betyder en innovation, som kan hive Ørsted ind i en hidtil uset milliardforretning. Henrik Poulsen er dog selv mere stoisk og udtaler, at projekterne stadig er sine “early days”. Ikke desto mindre er visionerne hos Ørsted store.  
Olieeventyret Aramco bliver officielt til virkelighed


I “Ugen der gik” har vi tidligere omtalt den saudiske oliegigant, Aramco og diverse komplikationer og kontroverser, der har været i forbindelse med den omstridte børsnotering. I denne uge blev denne børsintroduktion dog eksekveret, og eventyret er nu virkelighed. 


I modsætning til Astralis, så kan den overvældende og omdiskuterede børsintroduktion af Aramco ikke karakteriseres som en stille affære. Virksomheden sætter ubesværet rekorden for den største børsintroduktion nogensinde set, og udløser ved denne seance 25 milliarder dollar for blot 1,5 procent af virksomheden i aktieudbud. Dette er hele 600 millioner dollar mere end kinesiske Alibaba opnåede ved dennes børsintroduktion.Aramco er officielt verdens største virksomhed målt på virksomhedens værdi.


Virksomheden leverede i 2018 en omsætning som trumfede tech-mastodonterne Apple og Google, og hvis denne præstation ikke i sig selv er overbevisende nok, så ramte virksomheden også loftet for den maksimalt tilladte kursstigning på den saudiarabiske børs. Virksomheden steg på åbningsdagen med 10 procent, hvilket er det såkaldte loft på den saudiske børs. Den åbne handel med virksomheden lukkede derfor tidligt på selskabets første børsdag. Kursen ligger på nuværende tidspunkt omkring 35,2 riyal, hvilket svarer til omtrent 63 kroner pr. aktie.  
Hvad skal vi holde øje med i næste uge? - Mere EU-støtte til Danmark


Næste uge bringer sandsynligvis nye vindpust i de danske sejl. EU offentliggjorde i denne uge den såkaldte klimaplan kaldet, “Green Deal”. Denne plan indebærer satsninger på vindenenergi og dansk bæredygtighed.


Den europæiske union har haft afgørende rolle i at facilitere og bidrage til dansk innovation og i særdeleshed til den danske vindindustri. “Green Deal” placerer igen vindenergi øverst på dagsordenen, og interesseorganisationerne Dansk Industri og Dansk Energi ser begge positivt på de nye visioner. “Nu handler det om vind og sol”, udtaler Anders Stouge fra Dansk Energi med en selvfølgelig begejstring.Det bliver spændende at se, hvorledes de danske virksomheder i den kommende uge mere konkret vil forholde sig til denne agenda, men det kan med sikkerhed siges at indebære positive udsigter for den danske vindindustri. Dette giver også inspiration til os som almene investorer.  

Vil du læse mere? Vi anbefaler varmt nedenstående link(s):

https://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/392686/eus_nye_klimaplan_green_deal_vaekker_dansk_jubel_en_samfundsomvaeltning_og_en_oenskedagsorden.html
Ses vi?


Ugen der gik - uge 49


HVAD VAR VIGTIGT PÅ AKTIEMARKEDET I UGEN DER GIK, 

 OG HVAD HOLDER VI ØJE MED I NÆSTE UGE?Chemometec smider direktør på porten og straffes med historisk kursfald


Højt at flyve, dybt at falde. Denne barske, men virkelighedstro floskel måtte den danske børs-darling, Chemometec, sande da virksomheden i denne uge valgte at afsætte den velrenommerede og populære topdirektør, Michael Eising. 


Chemometec, som i sin enkelthed beskæftiger sig med produktion af medicinalinstrumenter, har siden 2014 været en uhørt og uomtvistelig kurssucces og selve denne succes, som forhenværende direktør Michael Eising har lagt kimen til, tåler ingen sammenligning. Chemometec-aktien har siden 2014 steget med hele 7.500 procent, og har metaforisk set fløjet himmelhøjt i en historisk kurssucces. Dermed kom det for aktionærerne som et alarmerende chok, da virksomheden kortfattet i et tragikomisk brev meddelte, at de havde afsat Michael Eising. 


Det tyder på, at virksomheden udmærket var klar over beslutningens kontroversielle karakter, da de umiddelbart efter forsøgte at suspendere aktien (at suspendere en, betyder at stoppe handlemulighederne midlertidigt). Dette blev dog ikke anset som acceptabelt af den danske børsejer, Nasdaq, og virksomheden kunne se måbende til, mens markedet cementerede sin modvilje. Aktien gik i knæ med et kursfald på rystende 30 procent og spekulationerne fortsatte, da virksomheden intet havde meldt ud angående baggrunden for selve fyringen. Angiveligvis skulle forklaringen lyde, at virksomheden ikke mente at Michael Eisings tilstedeværende var fyldestgørende grundet hans bopæl i Monaco, men denne forklaring betvivles blandt flere af hovedaktionærerne. Højt at flyve, dybt at falde… 
Warren Buffett kæmper omsonst mod det amerikanske indeks    


Warren Buffett måtte i år konstatere, at hans mission om at slå det generelle marked var forgæves. Investeringsforeninger eksekverer på nuværende tidspunkt så gode afkast, at selv den almene investor, ville kunne tage kampen op med investeringsgeniet, Warren Buffett


I denne uge proklamerede seniorstrateg i danske bank, Lars Skovgaard Andersen, incitamenterne ved at placere sine penge i diverse investeringsforeninger, de såkaldte ETF´er. ETF´erne er grundlæggende set investeringsfonde som følger udviklingen på givne markeder eller indekser, dette kunne for eksempel være det amerikanske marked. Denne investeringsmetode er et utroligt enkelt og effektivt investeringsværktøj, som sikrer spredning og generelt minimerer de risici, der unægtelig er ved som uerfaren investor at købe enkelte aktier. 


Investeringsfondene er på nuværende tidspunkt så lukrative og effektive, at selv Mr. Invest, Warren Buffett, i år ikke har kunne sikre bedre afkast, end det afkast det amerikanske indeks har leveret.Dette er således monumentale afkast, som selv den helt grønne investor ville kunne eksekvere. ETF´erne er således et simpelt, men attraktivt produkt omend, man er investeringsgeni eller helt ny i markederne.  
Trump skaber nye fjender og uddeler gedigne toldtæsk til Argentina og Brasilien


Trump bevæger sig ud på hidtil usete kanter i sin kamp for at sikre den amerikanske vækst og bestandige eksportforbindelser og slår i kampens hede hårdt ud efter især Argentina og Brasilien.


Præsident Trump konfronterer inden for den nærmeste fremtid endnu et præsident-ræs i USA, og han fortsætter således med at rasle med sablen i et forsøg på at overholde de økonomiske valgløfter om vækst og en overlegen amerikansk økonomi. Der er efterhånden ingen tvivl om, at Trump har været yderst stringent og tilnærmelsesvis kynisk, når det kommer til at overholde de mange valgløfter, der tilgodeser den amerikanske økonomi. Altoverskyggende har naturligvis været den famøse handelskrig med Kina, men nu langer han også massivt ud efter Brasilien og Argentina. 


Han nedlægger straftold på henholdsvis den amerikanske import af stål og aluminium, hvilket er et hårdt slag for de to volatile økonomier (volatil betyder, at der for økonomierne er store udsving). Brasilien og Argentina er begge såkaldte ”emerging markets”, hvilket er en betegnelse for hidtil svage økonomier, der nu er gennemsyret af hastig udvikling og vækst. Især Argentina har dog i år været i knæ, og det argentinske aktiemarked led en stille død, da det tidligere på året faldt med hele 48 procent på en enkelt dag grundet politiske uroligheder. Den amerikanske straftold kan ikke umiddelbart karakteriseres som en positiv nyhed for de i forvejen pressede brasilianske og argentinske markeder. 


Vi kan som private investorer gennem diverse investeringsforeninger blive eksponeret overfor disse emerging markets. Vi skal dog som altid være at opmærksomme på, at disse markeder grundet det store vækstpotentiale også indebærer større risici.Husk altid at risiko og afkast oftest går hånd i hånd.
Guld er i disse tider guld værd


Flere danskere kan i disse tider slå øjnene op til en ny virkelighed, hvor det koster penge at have indlån i de danske banker. Renteniveauet er kritisk lavt, og banksektoren synes ustabil og ukampdygtig, så hvor skal vi finde den stabile investering? Det er tid til at grave efter guld. 


De økonomiske advarselssignaler lyser rødt: Verdensøkonomien erfarer kraftige fald i væksten, Tyskland bevæger sig med nød og næppe uden om en recession og centralbankerne forsøger desperat at fremsætte økonomiske redningspakker. Det er, som almen investor, en svær tid at hente afkast i, og dette har skabt et behov for investeringer i guld. Guld er et kontrært produkt, hvilket betyder, at når aktierne falder, så kan vi forvente, at guldpriserne stiger, da der affødes en grundlæggende interesse for guld herved. Dette er for eksempel blev eksemplificeret under handelskrigen, hvor investorerne har søgt i mere sikre havne investeringsmæssigt, hvilket netop har indbefattet investering i guld.


Investering i guld kan foregå gennem investeringsforeninger dedikeret til formålet eller ved køb af fysisk og derved mere håndgribeligt guld. I vid udstrækning vil det være mest favorabelt som privat investor at anskaffe sig en investering i guld gennem en ETF, da kapitalkravene ofte er mindre, hvilket gør det til et generelt mere tilgængeligt produkt. Det er tid til, at vi skal grave efter den sikre investering.
Hvad skal vi holde øje med i næste uge? – Hvordan kombinerer vi klima og vækst?


Næste uge kommer til at stå i klimaet og økonomiens tegn. Dette er populært sagt to modsatrettede elementer, som ofte kan være svære at forene. Spørgsmålet bliver til stadighed: Hvordan forener vi økonomisk vækst med en gennemgribende klimaindsats, og er dette overhovedet muligt? 


Den danske nationalbank og dennes direktør, Lars Rhode, begynder så småt at belyse og fundere over klimaindsats kombineret med økonomisk vækst. Dette synes umiddelbart som en svær balance, og ofte karakteriseres det som umuligheden og magtesløsheden selv. I Danmark har vi dog formået at positionere os selv på netop klimaindsatsen, og der er skabt et stærkt felt af virksomheder, som beskæftiger sig med grøn omstilling, bæredygtig infrastruktur osv. Det siges sågar, at Danmark er bedre rustet til økonomiske krisetider grundet den danske virksomhedsportefølje, som i høj grad indbefatter uundværlige virksomhedsprodukter som for eksempel vindenergi. Det bliver fortsat interessant at se, om Nationalbanken i den kommende uge fremsætter flere konkrete initiativer angående klima og økonomi.  

Ses vi?


Lær at investere foredrag KBH 26.02.20
399,00 kr


Ugen der gik - uge 48


HVAD VAR VIGTIGT PÅ AKTIEMARKEDET I UGEN DER GIK,

 OG HVAD HOLDER VI ØJE MED I NÆSTE UGE?Saudiarabisk olieeventyr Aramco svæver mod virkeligheden


I eventyr skildres det, at prinsen får det halve kongerige og overdådig rigdom som dividende for at besejre det onde – gevinsten med overdådig rigdom må ligeledes siges at være det altoverskyggende mål for den Saudiske statsejede oliegigant, Aramco. 


Det omstridte og kapitalstærke olieselskab, Aramco, bevæger sig højere op i luftlagene og tættere på en historisk børsintroduktion, som fastsættes at have en selskabsværdi på svimlende 1.700 milliarder dollars eller med danske øjne 11.375 milliarder kroner. Selskabet er nu officielt godkendt af de Saudiarabiske myndigheder, og det rapporteres således, at de efterhånden har nok ordrer til at realisere en kapital indsprøjtning på 25 mia. dollar. Som i ethvert eventyr er det dog en realitet, at det onde skal besejres, og dette har ligeledes været præsent i det saudiarabiske olieeventyr.


Den saudiske Kronprins konfronterede denne ondskab, da den officielle børsværdi skulle fastsættes, hvilket blev hele 300 mia. dollar mindre end kongefamiliens estimater på 2000 mia. dollars. Kongefamilien kunne dog både trøste sig og væbne sig med det faktum, at Aramco i 2018 fremsatte et overskud som trumfede Tech-mastodonterne Apple og Google tilsammen, samt at det statsejede hjertebarn udgør hele 10 procent af verdens samlede olieindvinding. I eventyr ender alt godt. 
Tesla flopper med lancering af futuristisk bil… Eller gør de?


Fra et eventyr til et mareridt… eller hvad? 


Det nyeste skud på stammen i Elons Musk´s fremtidslignende bilunivers må siges at have oplevet tilværelsens barske realiteter i en særdeles ung alder. Lanceringen af ”Tesla Cybertruck” blev en noget turbulent og pinlig forestilling for den frembrusende Elon Musk, og lanceringen kan bedst af alt karakteriseres som et ordentligt flop. Teslas chefdesigner og Musk kunne se måbende til, da de testede Cybertruckens hårdføre og først antaget ubrydelige ruder med en metalkugle, som desværre på pinligste vis portrætterede bilens menneskelighed – som i nok har gættet knuste metalkuglen ruden og Elon Musk fremstammede ordene ”Oh My God”. 


Tesla aktien blev ligeledes straffet på aktiemarkedets pinebænk og sank til bunds med et kursfald på omtrent 6 procent. En tragikomisk lancering fyldt med sort uheld… Eller hvad? Tesla Cybertruck har på få dage rundet 200.000 ordrer og slår således forventningerne for lancerings resultater. Dette efterlader os blot med spørgsmålet: Er dette et simpelt held i uheld? Eller har den gale/geniale Musk igen formået at forny sine promoverings-strategier? Bedøm selv. Mærsk møder modvind og navigerer i tågen

Direktørerne navigerer stadig i tågen...


Koncernen Mærsk må igen på udkig efter nye ledelseskandidater, da det i denne uge kom frem at deres CFO (fancy ord for finansdirektør) Carolina Dybeck Happe ikke længere navigerer efter den ikoniske Mærsk-Nordstjerne, men derimod søger mod en post i den famøse elektronikgigant,General Electric. 

Denne nyhed kommer i kølvandet på en nylig aftrædelse fra driftsdirektøren Søren Toft, som sendte den danske virksomhed ud i tågen ved at skifte til konkurrenten, MSC. 


Analytikere påpeger at disse begivenheder er yderst dårlige for Mærsks reputation, men markedet reagerer relativt passivt med et fald i b-aktien på 1 procent. Mærsks regerende konge og direktør, Søren Skou, må i lyset af disse uheldige hændelser gøre sit ypperligste for at trække virksomhedens ud af tågen og derved væk fra mediernes omklamrende søgelys.
Nationalbanken ringer med alarmklokkerne og gør opråb til de danske banker

Ængsteligheden for økonomernes værste mareridt, den såkaldte recession eller mere prosaisk finanskrisen, begynder så småt at snige sig ind på nationalbankens vismænd. Hvordan skal vi som almene investorer forholde os?


Nationalbanken eksekverer i disse dage en række stress-tests for at tage temperaturen på de væsentligste og mest indflydelsesrige danske banker. Den famøse stress-test består grundlæggende i, at nationalbanken sonderer det økonomiske terræn ved hjælp af 3 scenarier, som således skal udpensle bankens modstandsdygtighed i tre forskellige krisesituationer. Undersøgelserne skitserer et samlet billede af generelt svære konditioner for de danske banker, og det blev således blotlagt, at de væsentligste bankers overskud er falmet med svimlende 36% på blot to år. 


Negative renter for indlån i centralbanken, lavere rentefradrag hos kunderne og en generelt ustabil verdensøkonomi tegner et skræmmende mareridtsscenarie for de danske banker, men hvorfor er det vigtigt for os som private og for aktiemarkedet generelt? 


De pengepoltiske beslutnigner, som det så fint kaldes, når centralbankerne prøver at intervenere i den globale økonomi, er i allerhøjeste grad udslagsgivende på aktiemarkedet. Kort sagt betyder dette, at en presset banksektor også vil være en negativ indikator for markedet. Endvidere er de famøse finanskriser, som jo i mere eller mindre grad rammer os alle, ofte et direkte eller indirekte resultat af bankernes udlånspolitik og generelle tilstand. Derfor er det, selv som nybegynder på aktiemarkedet, altid en god ide at holde et vågent øje med diverse banker og i særdeleshed central- og nationalbankerne. Vi skal jo helst komme sikkert igennem mareridtet...  Hvad skal vi holde øje med i næste uge? - Ryger Kina i totterne på Trump?


Næste uge bliver en interessant uge på markederne, hvor det især bliver spændende at se, hvordan Kina vil reagere på nye informationer i den alarmerende handelskrig, og ligeså hvordan markedet vil influeres af disse informationer. 


I denne uge underskrev den frembrusende præsident Trump en lov med bredt flertal fra kongressen, som giver den amerikanske nation forpligtigelse til at sætte den kinesiske nation under opsyn i forbindelse med menneskerettighedskrænkelser i Hong Kong. 


Aftalen kan bedst af alt karakteriseres som yderst ubelejlig for Trump, som ellers anede lyset for enden af tunnelen i den notorisk ødelæggende handelskrig, hvor amerikanerne og kineserne på mirakuløs vis var nået til “fase 1” i forhandlingerne. Hvordan Kina og præsident Xi Jinping vil reagere og eventuelt sanktionere USA er endnu uvist, og næste uge vil helt sikkert bringe mere lys over sagen. Markederne har generelt reageret voldsomt udslagsgivende på handelskrigen, og næste uge kunne således godt inkludere endnu en rutsjebanetur for de globale markeder. 

En gammel floskel siger, at i krig er der kun tabere… Dette må ligeledes siges at være en uhyre præcis narrativ for denne enerverende handelskrig. 
Ses vi?


Teknisk analyse seminar KBH 02.02.20
1.495,00 kr


Ansvarsfraskrivelse: Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.

Nyhedsbrev?


Affiliate link: Hvis du opretter din bruger på Nordnet igennem dette link støtter du Ophelia Invest, så vi kan lave endnu mere gratis content til dig.
Vil du lære at investere?