"Ugen der gik" holder en måneds pause. 

Grundet spændende nye projekter og tiltag, vil vi holde en pause på en lille måneds tid. 

Kh Ophelia Invest


UGEN DER GIK - UGE 10


Hvad var vigtigt på aktiemarkedet i ugen der gik, og hvad holder vi øje med i næste uge?Amerikansk rentenedsættelse injicerer et “coronasygt” marked med optimisme


G7-landene, der er en økonomisk sammenslutning af syv af verdens mest toneangivende økonomier, kunne i denne uge proklamere, at de som følge af den seneste tids turbulens står klar i kulissen for at understøtte vækst og ny progressiv fremgang i verdensøkonomien. 


Det er et uomtvisteligt faktum, at Coronavirussen har truet markedernes og verdensøkonomiens udsigt til vækst og fremgang. I sidste uge kunne vi ængsteligt se til, mens de store eliteindeks mistede fodfæste, og utallige globale virksomheder har måtte nedjustere og nedtone de generelle forventninger. Det globale trade-barometer indikerer ligeledes, at økonomien er vaklende og verdenshandlen mister momentum. 


G7-landene har således set sig nødsaget til at understøtte verdensøkonomien, og situationens alvor skitseres fint i udmeldingen “whatever it takes”. Der er således ambitioner om både at mobilisere de penge- og finanspolitiske tropper for at yde den enerverende epidemi modstand. Rent pengepolitisk er de helt centrale værktøjer rentenedsættelser og obligationsopkøbsprogrammer, som begge er en ekspansiv politik der skal resultere i øget vækst. 


USA tog dog forskud på disse glæder, da de umiddelbart efter G7-mødet raslede med de pengepolitiske våben og eksekverede en rentenedsættelse på 0,5 procent. Præsident Trump har gentagne gange forsøgt at komme med frembrusende opråb til Centralbankens chef, Jerome Powell, som dog i stor grad ikke har valgt at danse efter præsidents pibe. 


De amerikanske indeks cementerede dog også ydmygt sin taknemlighed med generelle stigninger over hele linjen. Det er dog ikke givet, at den amerikanske rentenedsættelse ændrer markant på det dystopiske billede, og det bliver således uhyre interessant at se, hvorledes de resterende G7-lande vil realisere de tiltrængte ambitioner.  Vil du have en komplet værktøjskasse til investering?


Den britiske aversion med EU skaber svære konditioner for et bæredygtigt samarbejde 


Briterne står på nuværende tidspunkt med en fod i begge lejre, som de står i døren ud mod en ny britisk virkelighed, som emmer af nationalfølelse og usikre økonomiske aftaler.


Det vil for mange måske lyde som et paradoks, at briternes eksport mod fjendebilledet i EU siden 2015 er steget med hele 38%, som udmønter sig i et svimlende beløb på hele 2.000 milliarder kroner. I særdeleshed for de internationale virksomheder kan den nuværende situation bedst af alt sidestilles med at stå på to isblokke, der driver hver sin vej. 


Under Brexit er den engelske økonomi gennem diverse politiske kampagner blevet glorificeret som et fyrtårn, der undermineres af de politiske tendenser i EU. Den økonomiske realitet, har dog mere lignet et tvivlsomt vakuum. Det britiske aktiemarked har været i kurs-karrusellen i en kvalmende seance mellem pessimisme og optimisme. Endvidere har det britiske pund overfor den amerikanske dollar været nede at bundskrabe i niveau, som ikke er set siden 1985. Boris Johnson har på baggrund af disse bange anelser ligeledes luftet tanken om en økonomisk redningskrans kaldet “operation kingfisher”, som økonomisk skal understøtte vaklende virksomheder i det selvstændige Storbritannien.


Boris Johnson har på mange måder været personificeringen af den britiske aversion mod EU, og det kommer således heller ikke som en overraskelse, at han i videst mulig udstrækning forsøger at udruste økonomien foruden hensyntagen til EU. Boris Johnson har i den seneste tid under forhandlingerne sat tydelige pejlemærker for hvilken retning den britiske handelsaftale er orienteret. Denne aftale skal efter intentionen kreeres med Storbritanniens næststørste handelspartner USA. 


Det er dog bemærkelsesværdigt, at den engelske eksport til USA ikke tilnærmelsesvis har samme format, som den nuværende relation til EU. Den britiske eksport til USA ligger på omtrent 800 milliarder kroner, hvilket man kunne forestille sig vil volde problemer for proportionsniveauet. Endvidere kommer det ikke belejligt, at en monstrøs skikkelse kaldet Coronavirus har meldt sig ind i spillet, hvilket i høj presser det politiske albuerum. 


Den officielle bagkant for handelsaftalen mellem EU og storbritannien er d. 1 Januar, 2021. Det vil således blive essentielt, i særdeleshed for Storbritannien, at sikre sig visse bestandige handelsforbindelser til EU, dog har den nuværende proces på ingen måde vist sig konstruktiv eller for den sags skyld progressiv. 


Vil du lære at investere?


De globale luftfartsselskaber er skudt ned fra de høje luftlag og har kurs mod afgrunden


I det dystopiske virvar af kurssmæk, nedjusteringer og nedlukninger som Coronavirussen har avlet, så er det svært at sætte fingeren på noget som er mere i knæ end branchen for luftfart.


Den internationale luftfartsorganisation, IATA, kunne i denne uge male et billede af den nuværende situation for branchen, og den entydigt mest forekommende nuance på dette lærred er sort. Der drages paralleller til finanskrisen i 2009 i forsøget på at skabe en referenceramme for branchens regressive tilstand, og med et knap så flatterende estimat for tab i omsætningen på 423 milliarder kroner, så kan man med rette konstatere at branchen blot er reduceret til en skygge af sig selv. 


Det synes ligeledes at tempoet, hvormed situationen eskaleres stiger med eksponentiel hastighed. Den nuværende analyse indbefatter blandt end fordobling af de økonomiske konsekvenser sammenlignet med den forrige analyse for blot to uger siden, hvilket i høj grad skitserer, at Coronavirussen strammer grebet. 


Stikker vi en finger i jorden på aktiemarkedet, så er der heller ikke optimisme at spore. IATA vurderer at de cykliske luftfartsaktier har mistet 25 procent i kursværdi, hvilket desværre må siges at være meget symptomatisk for denne branche. Luftfart er definitionen på en cyklisk aktie, hvor det på nuværende tidspunkt er meget præsent, at når konjunkturen forværres, så er de cykliske aktier forrest i køen for en læsterlig tur investorernes pinebænk. 


Det bliver således uhyre interessant løbende at tage temperaturen på denne falliterklæring, og det er umiddelbart svært at vurdere om vi på nuværende tidspunkt har ramt bunden, eller om vi fortsat er i frit fald. Vil du til foredrag?

Hvad skal vi holde øje med i den kommende tid? - Lyt til obligationsmarkedets kvaler 


De amerikanske statsobligationer er i skrivende øjeblik i et historisk lavt niveau, hvilket jævnfør PFA´s seniorstrateg Tine Choi kunne give indikationer om en forestående recession.


I efterhånden flere år har der været ængstelige anelser omkring recession og finanskrise, hvor ti år med amerikansk højkonjunktur har lagt kimen til disse tanker. Det kunne dog tyde på, at obligationsmarkedet, med en rente så lav som 0,75 procent på den tiårige statsobligation, taler sit klare sprog. Det viser generelt at forventningerne til den nuværende situation er meget lave. 


Det bliver således som investor interessant at se, hvorledes markedet i den kommende tid vil respondere på Corona-frygt, rentenedsættelser mm.   Vil du læse mere? KLIK HER og kom videre til de største nyheder på aktiemarkedet de sidste par uger. Læs blandt andet om Nordnets rabatter, DSV og Vestas' partnerskab og Simcorp i vores opdatering på uge 5, 2020.

Ansvarsfraskrivelse: Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.