UGEN DER GIK - UGE 6


Hvad var vigtigt på aktiemarkedet i ugen der gik, og hvad holder vi øje med i næste uge?TESLA TRIUMFERER GENNEM LUFTLAGENE OG INVALIDERER SPEKULATIONER I SENSATIONEL KURSSTIGNINGER


Tesla kunne i denne uge tage tilløb til et monumentalt kursspring på hele 56 procent, og denne præstation er udover det økonomiske aspekt ligeså en vital symbolsk sejr for koncernen, der afliver stor polemik omkring virksomhedens værdi. 


Det er svært at negligere, at Tesla i skrivende øjeblik, er på investorernes læber. Først og fremmest er de sociale medier som et lyn fra en klar himmel blevet en holdeplads for Tesla-investores eufori, og det synes, at de inkarnerede kritikere er forduftet fra sendefladerne. Tesla´s renommé har gennem selskabets eksistens befundet sig i en gråzone mellem pessimisme og optimisme, og således har denne uges markante kursstigning delt vandene på aktiemarkedet. 


For mange af de store markedsaktører, heriblandt prominente investeringsforeninger som norske “Sissener Canopus”, er denne uges manifestation en yderst sørgmodig fortælling. En lang række velrenommerede markedsaktører har nemlig spekuleret mod Tesla, i et såkaldt “short”, hvor man anticiperer et kursfald for at spekulere mod aktien. Disse gisninger blev dog ganske uomtvisteligt invalideret i denne uge, og Elon Musk kan endnu engang kridte danseskoene til en sejrsdans. Elon Musk karakteriseres til tider som et orakel og på grænsen til det imaginære, og dette beviste han muligvis også i kølvandet på ugens succeshistorie. I 2018 tilkendegav Musk nemlig på ret provokerende vis, at alle som tvivlede på Tesla ville erfare, at tvivlen ville resultere i århundredets “short-burn”, hvilket betyder at spekulation mod aktien i sidste ende ville ende i en falliterklæring. Dette skulle vise sig, at være en uhyre præcis narrativ. 


Teslaaktien er siden 2019 steget med inciterende 350 procent, hvilket er svært at undervurdere betydningen af. Endvidere har Tesla i starten på den nye dekade sparket dørene op til det kinesiske marked samt leveret salgsrekorder, hvilket på fin vis skitserer det momentum, som i denne uge kulminerede. Det bliver således yderst spændende at se, hvorledes aktien klarer sig over de næste par uger, og om der eventuelt vil forekomme en korrektion i kølvandet på de store kursstigninger. En ting er dog helt sikkert og det er, at Elon Musk igen formår at manifestere sin rolle på det globale marked, hvor Tesla nu er verdens næststørste bilmærke.
DEN KINESISKE CENTRALBANK OPRUSTER I KAMPEN MOD CORONAVIRUS OG KÆMPER EN NØDTØRFTIG KAMP FOR AT OPRETHOLDE DEN ØKONOMISKE KADANCE


Det globale marked har i de seneste uger været paralyseret af den destruktive ængstelighed i forhold til Coronavirussen, og den kinesiske centralbank tager nu konsekvensen i en økonomisk intervention. 


Oliepriserne har været i knæ, de globale indeks har været vaklende og i særdeleshed den kinesiske økonomi har været en skygge af sig selv. Coronavirussen har i sandhed bragt markedernes monstrøse ansigt frem i lyset, og vi observerer nu efterdønningerne af denne infektion. I denne uge har People's Bank of China taget affære med en kapitalindsprøjtning i milliardklassen for at afstive den vaklende kinesiske økonomi. 


Banken proklamerer alvoren i en støttepakke på hele 1.200 milliarder kroner, som skal have til hensigt at fungere som en økonomisk symptombehandling af den famøse virus´ konsekvenser. Det globale aktiemarked har i kølvandet på det nye årti leveret historiske kursstigninger, og markedet har huset en generel positiv atmosfære hovedsageligt grundet fase-1-aftale i handelskrigen. Den optimistiske stemning er dog i vid udstrækning forduftet, hvilket efter alt at dømme er et direkte resultat af den gennemsyrende frygt. 


Det økonomiske støtteprogram er i simpel forstand et opkøb af kinesiske værdipapirer fra centralbankens side, hvilket skal sikre den kinesiske banksektor med en såkaldt kapitalpolstring. Dette betyder, at man stimulerer rent pengepolitisk for at opretholde et økonomiske fodfæste midt i den globale sørgmodighed.


DET DANSKE HJERTEBARN LEGO PROKLAMERER AMBITIONER OM BÆREDYGTIGE LEGOKLODSER OG KALIBRERER SIG EFTER TIDENS ÅND


Bæredygtighed, miljøinitiativer og globalt ansvar. Utallige virksomheder må i denne tid omstille sig efter tidens ånd, som for alvor står i bæredygtighedens tegn, og Lego melder sig nu på banen med nye ambitioner. 


Lego er efterhånden blevet fast inventar på diverse børneværelse, ikke udelukkende i Danmark, men på verdensplan. Virksomheden har gennem sin eksistens fastholdt en konsensus og en tro på et simpelt, men uhyre lukrativt koncept, hvilket har cementeret Legos globale format. Virksomheden reviderer dog i en vis grad sin vanlige branding med store armbevægelser om bæredygtighed som en del af produktlinjen. 


“Familien bag Lego vil gerne investere flere milliarder i det her…”. Sådan lyder ambitionerne i verbal form fra Legos topdirektør, Niels Christiansen. Udover at selve investeringen er væsentlig for koncernens samlede reputation, så eksemplificerer det samtidig en uomtvistelig tendens på aktiemarkedet. Flere danske virksomheder, heriblandt Ørsted, Mærsk, Vestas osv. har disponeret store milliardbeløb på bæredygtige investeringer, da det helt grundlæggende er en del af de visionære projekter for selskabernes fremtidige indtægtskilder. 


På business-sprog kaldes dette CSR (corporate social responsibility), hvilket betyder, at virksomhederne udarter en strategi med henblik på at skabe en promovering med afsæt i den sociale ansvarlighed. Legos fremtidige produktion skal således inkludere bæredygtige materialer som træ, sukkerrør osv, hvilket for alvor skal være en manifestation af virksomhedens visionære perspektiver. Det bliver således yderst interessant at følge, hvorledes det danske hjertebarn eksekverer denne manøvre. 

   

Bogpakke med 2 bøger
398,00 kr348,25 kr

HVAD BØR VI HOLDE ØJE MED I NÆSTE UGE? NATIONALBANKEN INTERVENERER PÅ NU OG EFTERLADER TANKER OM NYE PENGEPOLITISKE INITIATIVER


Det er efterhånden blevet en månedlig traditionen, at vi i “Ugen der gik” kan berette om Nationalbankens talrige interventioner for at opretholde en stabil dansk valuta. Dette er måske en pejlemærker for, at Nationalbanken i den kommende tid må revidere den pengepolitiske kurs. 


Den danske krone er funderet på en fastkurspolitik, hvilket helt enkelt betyder, at Nationalbanken bestrider et pengepolitisk ansvar for at fastholde et proportionelt niveau mellem Euroen og Kronen. Dette kan, i lyset af den nuværende konjunktur, og det grotesk lave rentemiljø, være en udfordring, da der er et massivt pres på banksektoren og den pengepolitiske linje. 


De seneste måneders opkøb fra Nationalbanken runder nu et anseeligt beløb på hele 17,8 milliarder kroner, hvilket på fint vis skitserer det pres, der i skrivende øjeblik, er præsent i henhold til den danske fastkurspolitik. Ifølge Berlingske giver dette incitament til renteforhøjelser, hvilket skal fungere proaktivt for den svækkede danske valuta. Spændende bliver det at følge Nationalbankens agenda i den kommende periode, da den pengepolitiske linje i vid udstrækning influerer den samlede danske konjunktur, hvilket naturligvis er yderst udslagsgivende for mange danskeres investeringer. 


Vi vil fortsat tage pulsen på den pengepolitiske agenda her i “Ugen der gik” og formidle den til dig.
Vil du læse mere? KLIK HER og kom videre til de største nyheder på aktiemarkedet de sidste par uger. Læs blandt andet om Nordnets rabatter, DSV og Vestas' partnerskab og Simcorp i vores opdatering på uge 5, 2020.

Ansvarsfraskrivelse: Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.