UGEN DER GIK - UGE 8


Hvad var vigtigt på aktiemarkedet i ugen der gik, og hvad holder vi øje med i næste uge?


Danske Bank trodser egen proklamation og falder som den sidste brik i dominospillet om negative renter


Det er få måneder siden, at Dansk Bank proklamerede sin store ballast i udmeldingen om, at negative renter ikke skulle huses inden for deres forretningsmodel, dette viste sig dog i denne uge at ende som et verbalt selvmål. 


Danske bank flød for få måneder siden ovenpå, da en række af de danske bank mastodonter så sig nødsaget til at indvarsle en ny tid, hvor det at have penge i banken for visse kunder skulle indbefatte negative renter. Chris Vogelzang kunne med oprejst pande marchere gennem et virvar af negative renter, utilfredse bankkunder og stor polemik med udmeldingen om, at dette ikke skulle blive en realitet i Danske Bank. 


Den vemodige realitet om negative renter skulle dog vise sig at komme en smule forskudt for en del af kunderne i Danske Bank, der nu kan se skriften på væggen. I alt sin enkelhed vil rentesatserne blive differentieret mellem to typer af kunder, hvoraf kunder med en Nemkonto i Dansk Bank med en indestående kapital på over 1,5 millioner må betale 0,75 procent i rente. Det andet scenarie gør sig gældende for kunder foruden en Nemkonto, som har en indestående kapital på 750.000, som ligeledes er den samme skillevæg fra de resterende banker, disse må således også i lommen for en rentesats på 0,75%. 


“Vi må indstille os på, at det usædvanligt lave renteniveau og de negative renter vil fortsætte flere år endnu”. Sådan lød den simple, men adækvate forklaring fra Danske Bank i denne uge. Det er et uomtvisteligt faktum, at den nuværende pengepolitiske linje udfordrer den karakteristiske kapitalstruktur i bankverdenen. I særdeleshed de negative indlånsrenter til central- og nationalbanken er udslagsgivende for den nye situation. Men hvor kommer dette rentemiljø egentlig fra? 


Afmatning, recession, deflation og ængstelighed. Dette har været mareridtscenarierne for diverse centralbanker, der stødt har kunne se verdensøkonomien stagnere efter ti års højkonjunktur. Dette har resulteret i såkaldte pengepolitiske lempelser, hvilket helt enkelt betyder, at man går i værktøjskassen for at stimulere den skrantende vækst. Dette kommer i særdeleshed til udtryk med negative renter og opkøbsprogrammer, som begge skal fungere som et incitament for at optage lån og forbruge. Disse grundlinjer indvarsles således af de nye forretningsmodeller for et utal af banker. Dansk Bank er på mange måder den sidste dominobrik, der falder i en lang syntese af veletablerede danske banker.    
ISS konfronter Cyberangrebets monstrøse ansigt og ryger prompte på investorernes pinebænk 


ISS konfronter Cyberangrebets monstrøse ansigt og ryger prompte på investorernes pinebænkEn række af danske virksomheder må i denne tid indstille sig på en relativt ny og dystopisk fjende i kulissen, nemlig de famøse cyberangreb. I denne uge blev det ISS´s tur til at blive undermineret af dette. 


ISS, der til dagligt beskæftiger sig med en lang række service ydelser, måtte i mandags se til, mens diverse systemer faldt på stribe, og de måtte således sørgmodigt konstatere, at de heller ikke var immune overfor disse nye trusler. 


Situationen blev ikke mindre kaotisk og febrilsk af, at skadens omfang i det første stykke tid var svær at udlede. ISS måtte efter mandagens alarmerende situation bruge de kommende dage på at udsondre diverse trusler fra deres systemer. Koncernen selv vurderer, at systemerne igen er tilbage i rette hænder, og at de essentielle dele af diverse serverer synes intakt. 


Udover ISS blev den danske høreapparats-gigant Demant også udsat for samme destruktive tendens i fjor, hvilket kostede koncernen et anseeligt beløb på hele 550 millioner. ISS klynger sig dog til troen på, at dette ikke er skadesomfanget i mandagens krampetrækninger. 


Proportionelt som truslen for cyberangreb vokser, så vokser ligeledes branchen for cybersecurity. Dette må siges at formidle om de nye konditioner for de globale virksomheder, og det føder således også visse investeringsmuligheder for os som private investorer. Branchen for cybersecurity er indiskutabelt værd at holde et vågent øje med i den kommende tid.  Vil du lave en opsparing til dine børn?


Coronavirussen portrætterer på ny sin regressive effekt, og Mærsk vifter det hvide flag med nedjusteringer 


Det er efterhånden et enerverende vakuum at observere Coronavirussen sætte sit præg på uhyre mange facetter af samfundet. De danske selskaber nyser ligeså, når Kina er forkølet. 


Verdenshandlen er efterhånden en skygge af sig selv, i en tid der influeres af ængstelighed, stagnation og coronavirussens destruktive karakter. Konsulentvirksomheden, Sea Intelligence, kunne i kølvandet på epidemien konstatere, at logistisk til vands mellem Asien og Europa er faldet med svimlende 12 procent i perioden, hvor dette dybt sørgmodige fænomen har taget kvælertag på det globale samfund. 


Det startede ellers med høj kadence og lukrative estimater, da Mærsk i denne uge fremlagde sit regnskab. Mest iøjnefaldende var overskuddet på 6,7 milliarder kroner før skat, men denne optimisme blev hurtigt konverteret til det diametralt modsatte. Pessimismen udspring i vid udstrækning af de store spørgsmålstegn og benspænd, som på nuværende tidspunkt truer den globale verdenshandel, hvilket netop er levebrødet for det danske hjertebarn.


Mærsk er definitorisk en cyklisk virksomhed, hvilket betyder, at de i særlig høj grad er konjunkturfølsomme og præges af de økonomiske linjer på globalt plan. Andre cykliske selskaber på dansk grund indbefatter: DSV, DFDS, FLsmidth m.fl. Disse selskaber har rent prismæssigt i den seneste tid været meget volatile, da diverse nyheder omhandlende handelskrig, coronavirus, recession mm. har kastet dem rundt i kurs-karrusellen.  


Vil du til foredrag?

Liquid error: product form must be given a product

Hvad skal vi holde øje med i den kommende tid? - Lundbeck lancerer nyt migrænemiddel og åbner op for potentiel niche


Lundbeck kom i denne uge igennem den bureaukratiske proces i FDA (Amerikanske godkendelse af lægemidler), og kan således gøre sig store armbevægelser for en potentiel niche.


Lundbeck er ikke alene i kampen om at bekæmpe den globale epidemi migræne, som igennem længere tid har voldt store udfordringer for diverse medicinalproducenter. I kapløbet er flere prominente navne, heriblandt Teva og Eli Lilly, og Lundbeck må således levere monumentale resultater for at differentiere.


Den helt store force i migrænemidlet, Vyepti, er efter sigende graden af hyppighed, hvormed dette skal injiceres. Ambitionen er, at behandlingen kun bør forekomme hver tredje måned, hvilket således gør midlet mere favorabelt sammenlignet med konkurrenternes. Analytikere skønner, at midlet i 2030 har format til at opnå et salg på hele 5 milliarder danske kroner, hvilket naturligvis er store armbevægelser. 


Det bliver uhyre spændende at se, i hvilken grad denne godkendelse bliver springbræt for de store ambitioner, og hvorledes dette på lang sigt vil præge Lundbecks værdi.  

Vil du læse mere? KLIK HER og kom videre til de største nyheder på aktiemarkedet de sidste par uger. Læs blandt andet om Nordnets rabatter, DSV og Vestas' partnerskab og Simcorp i vores opdatering på uge 5, 2020.

Ansvarsfraskrivelse: Vi er ikke økonomiske rådgivere, og vi fralægger os ethvert ansvar for de økonomiske valg, du måtte træffe på baggrund af det, du læser på denne blog. Indholdet på bloggen er af oplysende karakter og har et uddannelsesmæssigt sigte. Det er ikke at betragte som hverken investeringsrådgivning eller anbefalinger, ej heller forholder vi os til læserens private, økonomiske situation. Enhver brug af oplysninger er på egen risiko. Al handel med værdipapirer indeholder risici. Man bør ikke handle for penge, man ikke har råd til at tabe. Vi opfordrer til, at der søges rådgivning, hvis læseren ikke forstår de på området gældende risici. Det historiske afkast på feltet investering er ingen garanti for fremtidig gevinst. Vi er ikke er ansvarlige for nogen valg, du måtte træffe, på baggrund af hvad du læser på www.opheliainvest.dk eller hører til events arrangeret af Ophelia Invest IVS.